Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відправила уряд у відставку. Що далі?


Марина Пирожук Гості: Володимир Яворівський - народний депутат України (БЮТ); Сергій Соболєв - народний депутат України (ПРП); Василь Гурєєв - народний депутат України (партія промисловців та підприємців).

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 10 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 10 січня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Верховна Рада відправила уряд у відставку. Що далі?” Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із народними депутатами України Володимиром Яворівським (БЮТ), Сергієм Соболєвим (ПРП) та Василем Гурєєвим ( Партія промисловців та підприємців).

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання нашим гостям!

Тож Верховна Рада України сьогодні висловила недовіру уряду у питанні врегулювання газової кризи і відправила його у відставку. За це проголосували 250 депутатів.

Шановні гості, уряд покараний за дії у газовій кризі. Що далі? Володимир Яворівський

Нічого страшного не сталося. Не треба нічого драматизувати. Ви точно сказали, що уряд покараний.

Я не в простій ситуації, тому що десь тиждень тому у моїй авторській програмі на Національному радіо я навіть сказав про те, що мені приємно, що моя влада нарешті не згорбилася, не йде навприсядки до Москви. Але тоді ще нічого не було підписано.

Коли я сьогодні переглянув цей документ, коли я дістав більшу інформацію про те, коли зрозумів, що тут фактично наші національні інтереси продані...

Я просто кілька деталей для радіослухачів назву. Ми раніше брали (нехай це і був бартер) 24 мільярди кубометрів газом, плюс 20 добували своїх, тобто мали десь 44 мільярди газу. Тепер, виставивши наперед на кілька урядів ціну за транспортування 1,6 долара, ми можемо придбати на ці кошти тільки 8 мільярдів. От перша цифра, яка каже, скільки Україна програла.

Ця угода не відповідає національним інтересам, якби вона відповідала б, то я сьогодні не голосував би за відставку уряду.

А що далі? Нічого страшного не сталося. Ну послали уряд у відставку. Це право уряду після конституційної реформи. Розпустити парламент Ющенко не може, бо Конституція дуже чітко убеспечує депутатів, тобто за півроку до виборчої кампанії ніхто не має права парламент розпустити. Уряд може працювати, але працювати як виконуючий обов’язки.

А намагання Президента подати до КСУ... А де той КСУ? Він не укомплектований. Я переконаний, що його до кінця виборів не доукомплектують. Через те цей уряд працюватиме до виборів. Я в цьому не маю жодних сумнівів.

Сергій Соболєв

Уряд покараний не за газовий контракт. Про це навіть сказав лідер фракції свого імені Литвин, який віддав дружненько 60 голосів за відставку. Я скажу, що менше треба їздити в Москву, і тоді буде спокійніше в Україні.

Ми в унікальній країні зараз живемо. КСУ немає. Уряд у відставці. Абсолютно унікальна ситуація в умовах, коли ведуться переговори не лише з РФ, не лише стосовно газових контрактів, транзиту, а стосовно базування Чорноморського флоту.

До речі, парламент української держави сьогодні мовчав, набравши в рота води, і заявляв, що ніякої позиції немає. (Слово незрозуміле), які, до речі, коштують мільярди доларів і сьогодні здаються в оренду за копійки, то це не цікавить український парламент, це абсолютно нормально.

Тому, я вважаю, що на сьогодні, відбулася унікальна подія в житті держави. Точно так, як ПРП була категорично проти відставки уряду Тимошенко, бо ми вважали, що це є повна дестабілізація ситуації в державі, і ми до цього часу ще бачимо, що відбувається в державі після цієї відставки, так і на сьогодні я абсолютно переконаний, що те, що сьогодні сталося... Так, парламент мав право відправити уряд у відставку. Я вважаю, що це повна дестабілізація ситуації в державі напередодні парламентських виборів і повна дестабілізація ситуації в державі напередодні дуже важких переговорів, які нам треба вести і з Казахстаном, і з Туркменістаном, і з РФ, і з Узбекистаном.

Василь Гурєєв

Сьогодні на засіданні парламенту превалювали політичні питання. Передвиборна кампанія розпочалася.

Сьогодні не було підтримки з боку парламенту дій уряду щодо підписання угоди про постачання газу. Але це питання не нове. Це перший крок з боку РФ щодо підвищення цін на енергоносії. Це треба було очікувати.

На сьогодні треба було в першу чергу сформулювати завдання уряду для того, щоб економіка нашої країни була більше підготовлена до таких кроків з боку РФ, тому що всім відомо, що ціни на газ будуть зростати, незалежно від того, чи бажаємо ми того, чи не бажаємо.

Сьогодні замість того, аби відправляти уряд у відставку, треба було б виставити всім ті завдання, які вони повинні виконати. Сьогодні застарілі фонди, сьогодні законодавство чи бюджетна політика не орієнтується на переоснащення підприємств, на створення енергозберігаючих технологій.

Марина Пирожук

Шановні гості, будьте ласкаві, як позначиться сьогоднішня відставка уряду в політичній та економічній ситуації в країні, попри ті зауваження, що це неконституційне рішення, яке висловив Президент? Пане Гурєєв.

Василь Гурєєв

Трагедії не відбудеться, тому що уряд, по-перше, буде виконувати обов’язки. Єдине, що ми понизили авторитет нашого уряду, статус, представництво у переговорах. Тому що це початкові кроки переговорів. Сьогодні потрібно відпрацьовувати далі цю угоду. Сьогодні треба працювати над механізмами її виконання.

Багато років, якщо гадати роки незалежності нашої країни, то ми мали заборгованість за газ. Постійно звинувачували, що ми відбираємо зі сховищ газ. Тому ми не мали сьогодні можливості допустити таку ситуацію, коли іде обмеження в постачанні, а ми вирішуємо ці питання в судах.

Уряд, на мій погляд, прийняв єдине можливе компромісне рішення, яке влаштувало сьогодні нашу промисловість і комунальну сферу.

Володимир Яворівський

Я думаю, що зараз дуже багато залежить від поведінки і позиції Президента. Те, що Президент сьогодні заявив, то я переконаний, що це згарячу. На превеликий жаль, у нашого Президента це буває. Я думаю, що це був чисто емоційний спалах, бо розпустити парламент він не може, він гарант Конституції, мусить цієї Конституції дотримуватися передусім сам.

Я думаю, що Президент знайде дуже спокійну позицію. Уряд є. Уряд функціонує. Він буде виконувати обов’язки. Сергій Соболєв має рацію, що цих 20 днів залишаються. Я думаю, що можна буде знайти якийсь нормальний компроміс, щоб цей уряд допрацював до обрання нового уряду.

З моєї точки зору, все залежить від поведінки Президента. Якщо він зараз буде кидати, що розпустить парламент, то тоді миру не буде. Тоді, справді, станеться те, про що говорить Сергій Соболєв. А ще уявляєте, якщо, скажімо, “Регіони” наберуть чимало голосів, то скільки нових пристрастей увійде в парламент.

Сергій Соболєв

Я думаю, що в політичному плані те, що сьогодні відбулося буде мати наслідки, хоча мене зараз найменше цікавлять рейтинги НСНУ, яка представляє уряд.

Марина Пирожук

А Єхануров сьогодні заявив, що це позитивно вплине на рейтинги НСНУ, оскільки українці люблять скривджених.

Сергій Соболєв

Мене це найменше цікавить у даній ситуації. Ми, блок “Пора-ПРП”, саме і свою позицію випрацювали по цьому і газовому питанню, виходячи з того, наскільки українська держава на ці півроку буде мати сильні позиції для того, щоб відстоювати свої інтереси.

Відставка уряду, відсутність КСУ, парламентські вибори – це фактори, які тільки послаблюють українську державу. Саме тому, виходячи з цього ...

Марина Пирожук

Сьогодні ВР мала інший вибір?

Сергій Соболєв

На мій погляд, на сьогодні було декілька виходів. Один з них був покарати ПЕК.

Марина Пирожук

Тобто звільнити міністрів? Але ж залишалася угода, до якої була маса претензій. Ви кваліфікували, як таку, що не відповідає національним інтересам.

Сергій Соболєв

Угода не скасована, далі діє. Проти цього виступили ті, хто найбільше виступали нібито за відставку уряду. Питання не в угоді. Угода – це був привід, який додатково дав можливість зібрати голоси. Саме тому, я вважаю, що залишилось тільки сподіватись на 26 березня, коли відбудуться вибори. Після цього новий розклад сила в парламенті дасть можливість сформувати більшість. Я сподіваюсь, що ця більшість буде проукраїнська, яка буде відстоювати національні інтереси.

Марина Пирожук

Де є нині центр влади? Хто сьогодні після відставки уряду відповідає за політичну і економічну ситуацію в країні?

Василь Гурєєв

Мені дуже жаль, що парламент сьогодні перетягує повноваження уряду на себе замість того, щоб надати можливість уряду працювати.

Володимир Яворівський

Я переконаний, що сьогодні багато дуже залежить від Президента, може, як ніколи залежить від Президента, від його позиції, від його поведінки. Тільки-но він здатен піднятися над урядом. Він всенародно обраний.

Сергій Соболєв

Парламент сам по собі не може взяти повноваження уряду. Те, що стосується політреформи, то я ніяк не пов’язую відставку уряду з політ реформою чи з її відсутністю, бо і до політреформи і після це право парламенту відправляти уряд у відставку. Інше питання, як парламент користується своїм правом. Я вважаю, що сьогодні він скористувався найбільш невдало.

Марина Пирожук

Дякую!

Це була “Вечірня Свобода”!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG