Доступність посилання

ТОП новини

Реакція на відставку уряду в Україні.


Марина Пирожук Київ, 11 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Рішення парламенту про відставку уряду Юрія Єханурова залишається в центрі уваги не лише українського політикуму. Пропрезидентські політичні сили говорять, що це рішення призведе до дестабілізації політичної та економічної ситуації в країні. Вони вимагають від Верховної Ради скасувати своє рішення . Сам президент вважає рішення, за яке проголосували 250 депутатів, нелогічним і помилковим. Противники політики уряду Юрія Єханурова під час найгострішої фази газового протистояння і ті законодавці, які підтримали рішення про відставку, переконані, що покарання Кабміну було справедливим. Щоправда мотиви відставки уряду у кожної політичної сили, яка доклала до цього руку, були різні. Правників між тим найбільше хвилює питання легітимності тих чи інших кроків як виконавчої, так і законодавчої влади в умовах, коли в Україні стала чинною політреформа.

Саме неузгодженості з повноваженнями гілок влади, які не прописані у новій редакції Конституції, спричинили заяви, в тому числі і Президента України, про неконституційність рішення парламенту відправити уряд у відставку.

Віктор Ющенко

Вчорашнє рішення залишається незрозумілим, нелогічним, неправильним. Я не вважаю, що Україна достойна такого рішення за 80 днів до парламентських виборів. Це рішення демонструє лише одне – дестабілізацію ситуації.

Марина Пирожук

Згідно з законом про зміни до Конституції Верховна Рада за пропозицією президента або не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів та висловити йому недовіру. Одначе процедура ухвалення рішення про відставку Кабміну у змінах до Конституції не виписана.

Саме з огляду на ці обставини представники пропрезидентських фракцій тлумачать вчорашні дії ВР як неправові.

Говорить лідер фракції НУ Микола Мартиненко.

Микола Мартиненко

Те, що вчора відбулося в сесійній залі, то це просто політична істерія ряду політичних сил перед виборами в парламент в березні цього року. Згідно ст.88 Конституції України, яка вступила в силу з 1 січня, закон №2222, є тільки два суб’єкти подання по зняттю чи відправленню уряду у відставку – це президент України або третина народних депутатів. Ця норма була не витримана.

Марина Пирожук

Про неконституційність дій парламентаріїв, а також про ризики від учорашнього рішення ВР говорить і Секретар РНБО Анатолій Кінах. Сьогодні на прес-конференції у Києві він заявив, що відставка уряду суттєво вплине на можливості захищати свої економічні і політичні інтереси як всередині так і ззовні, а також призведе до дестабілізації в країні. При цьому пан Кінах наголосив, що Президент, Кабмін та РНБОУ контролюватимуть ситуацію, що склалася внаслідок парламентського рішення. Він закликав Президента посилити свій вплив на відновлення роботи Конституційного Суду.

Анатолій Кінах

Відставка уряду суттєво впливає на спроможність України захищати свої зовнішні економічні і політичні інтереси, створює серйозні ризики для ефективного соціально-економічного росту. Ми не допустимо владного хаосу. РНБОУ звертається до Президента держави підсилити свій вплив на те, щоб в стислі терміни відновити конституційну діяльність КСУ.

Марина Пирожук

Саме КСУ, за словами Кінаха, має пояснити , у кого які повноваження і хто за що відповідає після набрання чинності політреформи.

Відповідаючи на запитання “Радіо Свобода”, де зараз знаходиться центр влади, Анатолій Кінах зазначив.

Анатолій Кінах

По суті ми маємо ризики не багатовладдя після внесення змін до Конституції, а загрозою ризиків безвладдя.

Марина Пирожук

Секретар РНБО також заявляє, що зміни до Конституції мають вноситися через референдум, який він і збирається ініціювати, але після виборів до парламенту.

Представник БЮТ Володимир Яворівський тим часом не бачить нічого трагічного у відставці уряду і заперечує можливість розпуску парламенту, про що активно заговорили в таборі Президента.

Володимир Яворівський

Нічого страшного не сталося, дуже нормальна ситуація. Ми послали уряд у відставку. Це право парламенту після конституційної реформи. Розпустити парламент Ющенко не може, бо Конституція дуже чітко убезпечує депутатів за 6 місяців до передвиборчої кампанії ніхто не має право парламент розпустити.

Марина Пирожук

Маловірогідною видається ідея розпуску парламенту та прямого президентського правління і для першого президента, есдека Леоніда Кравчука.

Леонід Кравчук

Все іде по плану. Уряд виконує обов’язки. Президент не має ніяких підстав конституційних ставити питання про пряме президентське правління. Ніде в Конституції цього не передбачено. Президент не може розпустити парламент, тому що там все виписано.

Марина Пирожук Кравчук також не бачить шляхів і можливостей для скасування політичної реформи та повернення статус-кво уряду.

Відставлені парламентом міністри і уряд між тим не збираються виконувати постанову парламенту і збираються працювати і надалі в старому форматі.

Говорить міністр юстиції Сергій Головатий.

Сергій Головатий

Юридичного рішення немає, тому що ВР порушила цілу низку Конституцій, розглядаючи вчора це питання. Документ, який вона нібито ухвалила, чи під яким є 250 голосів, є юридично нікчемним.

Марина Пирожук

Міністерство юстиції України збирається запропонувати Президенту , аби той зажадав від ВР скасування постанови про відставку Кабміну, а у разі відмови – звернутися до КСУ. Одначе і такий шлях врегулювання проблеми виглядає маловірогідним, оскільки КСУ уже кілька місяців знаходиться у колапсі через свою неукомплектованість. Наразі він складається лише із суддів , яких призначив з’їзд суддів.

Кандидатури ж Президента і ВР досі не приведені до присяги. Раніше пропрезидентські партії заявляли, що парламент це робить свідомо, аби КСУ не зміг скорегувати ситуацію з політреформою.

Своєю чергою спікер ВР Володимир Литвин закидав, що у скасуванні політреформи зацікавлений лише Президент і його оточення, які не хотіли б обмежувати президентські повноваження. І це, на думку Литвина, може серйозно дестабілізувати ситуацію в суспільстві.

Як відомо, політреформа була ухвалена у пакеті з іншими документами 8 грудня минулого року під час помаранчевої революції. Фракція “Наша Україна” тоді за цей пакет голосувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG