Доступність посилання

ТОП новини

Метою відставки уряду Єханурова було послабити українську владу – Андерс Ослунд.


Сергій Куделя Вашинґтон, 11 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Рішення парламенту України відставити уряд Юрія Єханурова необхідно розглядати в контексті майбутніх парламентських виборів. Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” сказав у Вашинґтоні дослідник Інституту міжнародної економіки Андерс Ослунд. На його думку, російсько-українські газові домовленості були лише приводом для депутатів, які в голосуванні за відставку уряду переслідували власні політичні інтереси.

Економіст Андерс Ослунд уважає, що деякі українські політичні лідери та бізнесмени навмисно перебільшують ризики для України від останньої газової угоди з Росією. За його словами, від обрання компанії “РосУкрЕнерго” головним постачальником природного газу в Україну втратив лише російський “Ґазпром”. На думку Ослунда, це був результат внутрішніх суперечок усередині Кремля.

Водночас він розглядає голосування в українському парламенті щодо відставки уряду окремо від газових домовленостей із Росією. За словами Ослунда, сили у Верховній Раді, які проголосували за відставку уряду, хочуть перш за все послабити українську владу напередодні парламентських виборів.

І це може мати деякі негативні наслідки для української економіки, каже Андерс Ослунд:

“Відставка уряду послабить довіру до української економіки, але не набагато. Оскільки усі й так очікують на вибори 26 березня. І саме вони будуть вирішальними. Головне те, що був ухвалений непоганий бюджет наприкінці року. І навряд чи хтось мав якісь очікування від уряду напередодні виборів”.

Об’єднання блоку Юлії Тимошенко з Партією реґіонів під час голосування за відставку уряду Єханурова Ослунд уважає ймовірним початком нового політичного союзу:

“Це визначальне питання зараз – якими будуть політичні союзи після виборів. Досі союз між блоком Тимошенко та Партією реґіонів був неможливим. Цікаво буде подивитися, чи це голосування призведе до такого союзу. Я думаю, питання залишається відкритим”.

Водночас, на думку Ослунда, запровадження прямого президентського правління зараз, як цього вимагає партія Народний союз “Наша Україна”, не буде корисним для України:

“Для уряду Єханурова природно залишитися перехідним урядом, враховуючи, що вибори відбудуться вже незабаром. Якщо все управління здійснюватиме сам Ющенко, то це не вплине на ситуацію в державі. Головним буде визначитися з майбутнім конституційним порядком, оскільки нові положення конституції виглядають надміру суперечливими та незрозумілими”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG