Доступність посилання

ТОП новини

Загроза спалаху пташиного грипу серед людей є реальною, однак її можна уникнути.


Михайло Мигалисько Прага, 12 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Загроза спалаху пташиного грипу серед людей є реальною, однак її можна уникнути, якщо держави світу та органи охорони здоров’я реагуватимуть відповідно. Таке попередження пролунало сьогодні в Токіо, де проходить регіональне засідання представників Всесвітньої організації охорони здоров’я. А Туреччина продовжує боротися із вірусом, жертвою якого стали двоє дітей. ООН закликає зібрати півтора мільярда доларів для підтримки бідних країн у боротьбі з пташиним грипом.

Регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я у справах країн західно-тихоокеанського басейну Шіґеру Омі заявив, що ситуація з поширенням пташиного грипу погіршується з місяця на місяць, а загроза спалаху пандемії зростає кожного дня. Напередодні регіональної конференції в Токіо Омі перестеріг також, що у деяких країнах Східної Азії наприкінці січня може дійти до появи нових випадків захворювань, оскільки люди вбиватимуть курей за традицією святкування початку азійського Місячного нового року.

«Згідно з дотеперішнім досвідом з наближенням Місячного нового року кількість випадків захворювання зростатиме. Це наше спостереження. Отож необхідно, щоб люди вдавалися до основних гігієнічних заходів. Слід також уникати зайвих контактів з курками, качками та особливо тими, що хворіють та гинуть. Звісно, абсолютно треба уникати споживання здохлої чи хворої курятини» - наголосив представник Всесвітньої організації охорони здоров’я у Токіо.

Досі вірус пташиного грипу вбив майже вісімдесят осіб, здебільшого у південно-східній Азії. Найвірогідніше, джерелом захворювання був контакт із зараженою птицею. Поки що немає доказів того, щоб вірус пташиного грипу H5N1 переносився б з людини на людину. Проте експерти занепокоєні спалахом захворювань у Туреччині, де цей вірус протягом тижня був причиною смерті щонайменше двох дітей та заразив понад дванадцять осіб. Відповідні органи Туреччини уже розпочали боротьбу з поширенням пташиного вірусу. Зокрема ведеться кампанія інформування населення. Влада закликає людей триматись осторонь від курей та мити руки після контакту з ними.

Однак Ченґіз Ісік, мешканець турецького селища Ван, з якого в Туреччині розпочався спалах пташиного грипу каже, що дії органів влади не є послідовними:

«Я звернувся по телефону до місцевих органів влади три дні тому і повідомив їм, що по вулиці бігають кури, а діти, за традицією в це мусульманське свято Еід, бавляться з ними. Однак, ніхто від місцевої влади не з’явився там».

Попри те, що випадки захворювання в Туреччині непокоять експертів, вони все ж вважають, що епіцентр пташиного грипу залишається в Азії. А Організація Об’єднаних Націй закликає держави світу створити фонд допомоги у сумі півтора мільярда доларів, щоб надати підтримку бідним країнам у боротьбі з пташиним грипом. Донорська конференція з цього приводу відбудеться у Пекіні сімнадцятого січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG