Доступність посилання

ТОП новини

Доля Іранської ядерної програми.


Василь Зілгалов Прага, 12 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у Берліні керівники закордонних відомств Великобританії, Німеччини, Франції обговорювали заходи у відповідь на ухвалу Ірану відновити ядерну програму і нещодавнє зняття ним пломб МАГАТЕ з ядерних об’єктів в Бушері. Більшість західних політиків не виключають передачі ядерної справи Ірану до Ради Безпеки ООН. Але два постійних члени Ради Безпеки - Росія і Китай - мають свої інтереси в Ірані і до сьогодні ні Пекін, ні Москва не висловили з цього приводу зміни своїх позицій. Раніше вони були проти передачі ядерної справи Ірану до Ради Безпеки.

Вже перед початком наради Трійки ЄС в Берліні було заявлено про те, що міністри закордонних справ Великобританії, Німеччини та Франції будуть наполягати на скликанні термінової наради Міжнародного аґенства з ядерної енергії для обговорення кризи довкола іранських ядерних приготувань. Зокрема, про це напередодні, перед відльотом до Берліна , заявив глава британського МЗС Джек Стро:

«Це дуже можливо /передача справи Ірану до Ради Безпеки/ та рішення про звернення до МАГАТЕ мусить оформити для Франції, Німеччини, Великобританії шеф зовнішньої політики ЄС Хав’єр Солана».

Він також сказав, що зняття Іраном пломб МАГАТЕ з ядерних об’єктів в Бушері змушує Трійку ЄС обговорити наступні кроки у цій справі.

Тим часом глава російського МЗС Сергій Лавров сказав, що зняття Іраном пломб МЕГАТЕ не є порушенням міжнародних норм і це питання, за його словами, обговорюватимуть наступного тижня в Лондоні за участі Трійки ЄС, Росії, США і Китаю. Сергій Лавров не висловив у четвер чіткої позиції Росії щодо можливої передачі ядерної справи Ірану до Ради Безпеки ООН. Він сказав лише про «настороженість» Росії з приводу відходу іранської сторони від своїх зобов’язань.

Представник Білого дому Шон Маккормік:

«Це вже більше аніж вірогідно, що передача цього питання до Ради Безпеки назріла. Міжнародна спільнота стоїть перед вкрай важливим рішенням, які мають бути наступні кроки щодо Ірану».

А тим часом президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад переконував світ:

«Я заявляю тим силам /які проти іранської ядерної програми/ , що іранський народ і уряд встають за Божим бажанням на шлях досягнення мирної ядерної могутності з настирливістю, силою, розумом та логікою. Аллах бажає, щоб ми могли поставити цю дуже корисну енергію на службу розвиткові великого іранського народу в найближчому майбутньому». Сьогодні в Берліні глави МЗС Трійки ЄС – Великобританії, Німеччини та Франції за участі глави зовнішньополітичного відомства ЄС Хав’єра Солани звернулися до МАГАТЕ з приводу відновлення Іраном своєї ядерної програми. Вони висловили своє бажання про притягнення Ірану до відповідальності перед Радою Безпеки ООН, що передбачає можливість міжнародних санкцій щодо цього рішення Тегерану. МЗС України насьогодні ще не оприлюднило своєї офіційної позиції щодо іранських ядерних кроків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG