Доступність посилання

ТОП новини

Медики не виключають поширення пташиного грипу і на Одещині.


Петро Каландирець Одеса, 13 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Гарантій стосовно того, що пташиний грип не заторкне Одещину, не існує. Головний санітарний лікар області Любов Засипко закликає мешканців регіону утриматися від поїздок до Румунії та Туреччини. Відповідні рекомендації розіслані до всіх туристичних агенцій в Одеській області.

Медики кажуть, що вже проконсультували прикордонників та митників. Санітарно-карантинні пости відкриті і цілодобово діють на територіях Одеського морського торговельного порту, міжнародного аеропорту „Одеса” та на залізничних вокзалах.

Вантажі, які прибувають з Туреччини до Одеського морського порту, піддають дезинфекції. Туристи, які все таки наважуються на мандрівки до небезпечних регіонів, після повернення впродовж тижня перебувають під контролем медиків. Ректорам вищих навчальних закладів рекомендують забезпечити медичний нагляд студентам з Туреччини, які повертаються на навчання до України після новорічних та різдвяних канікул.

Від 10 січня в Одеській області працюють дві бригади фахівців ветеринарної служби та міністерства з надзвичайних ситуацій, які здійснюють моніторинг санітарно-епідемічного ситуації, передовсім у прикордонних районах. Птахофабрики перевіряються щодо дотримання карантинних правил.

Головний санітарний лікар Одеської області Любов Засипко повідомила, що особливе занепокоєння у неї викликає стан утримування птиці у домашніх господарствах. Не всі мешканці області виконують вимогу не випускати домашню птицю на вулицю. І це за умови виявлення пташиного грипу у Криму.

Складною та напруженою назвав нинішню ситуацію начальник ветеринарної служби Одещини Іван Пустовіт. На його думку, сьогодні цілком безпечно вживати птицю, яка реалізується у торговельній мережі та на продовольчих ринках області, але „ще зарано втрачати пильність”.

Іван Пустовіт: „Ми не гарантовані від того, що завтра в Одеській області не виявлять пташиного грипу. Але сьогодні робиться все можливе з метою недопущення контакту домашньої птиці з дикою. Птахофабрики є більш захищеними. Там існує суворий контроль. Підприємства переведені на режим закритого типу. Проводиться щоденна дезинфекція спецодягу, транспорту і таке інше. Важче профілактувати занесення і виникнення пташиного грипу серед домашньої птиці”.

Тим часом, місцеві екологи стверджують, що належної інформаційної профілактичної кампанії з метою недопущення епідемії пташиного грипу, зокрема із залученням засобів масової інформації, в регіоні не здійснюється. За словами знаного в регіоні еколога доктора економічних наук Валерія Осіпова, „влада на місцях самоусунулася. Переважна більшість одеситів і мешканців області дотепер й гадки не мають про профілактичні заходи”.

Натомість, на вулицях Одеси роздають інформаційні листівки про пташиний грип, видані за кошт неурядових екологічних організацій.
XS
SM
MD
LG