Доступність посилання

ТОП новини

Іранська ядерна криза.


Михайло Мигалисько Прага, 13 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Рішення Ірану відновити процес збагачення урану посилив занепокоєння в Європейському Союзі та у Сполучених Штатах Америки тим, що Тегеран, заявляючи про мирне використання атома, прагне здобути атомну зброю.

Іран погрожує повністю припинити співпрацю з Міжнародним агентством з атомної енергії, якщо питання про його ядерну програму передадуть на розгляд Ради Безпеки ООН. З такою заявою офіційний Тегеран виступив коротко після того, як у четвер Великобританія, Франція та Німеччина оголосили, що переговори зайшли у глухий кут і іранську атомну справу слід розглядати на рівні Ради безпеки.

Під час прес-конференції, за участі керівників зовнішньополітичних відомств Франції та Великобританії, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у Берліні заявив, що Іран своїм рішенням відновити процес збагачення урану відкинув понад дворічні зусилля Європейського союзу подолати цю кризу:

“Враховуючи той факт, що Іран ігнорує вимоги МАГАТЕ і фахове співробітництво між Іраном та МАГАТЕ залишається під питанням, вважаємо, що час звернутися до Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй”, - наголосив німецький міністр закордонних справ Штайнмаєр. Позицію Франції, Великобританії та Німеччини підтримують Сполучені Штати Америки.

А у Тегерані міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі заявив, що передача іранського атомного досьє на розгляд Ради безпеки ООН може мати негативні наслідки для західних держав. Моттакі перестеріг, що "європейці повинні усвідомити, що передача іранської справи на розгляд Ради безпеки зобов’язує іранський уряд виконати положення ухваленого парламентом закону про припинення добровільної співпраці з МАГАТЕ".

Керівник іранського зовнішньополітичного відомства вважає, що його країна, як учасник Договору про нерозповсюдження, має право проводити дослідження стосовно виготовлення уранового палива. Власне, справа збагачення урану та плутонію, які можна використати для виготовлення ядерної зброї, викликають стурбованість у європейських столицях та у Вашингтоні.

Державний секретар США Кондоліза Райс закликала МАГАТЕ передати іранську атомну справу до Ради безпеки і водночас заявила, що Вашингтон володіє цілим спектром дипломатичних заходів стосовно Тегерана, проте, у даний момент на порядку денному не стоїть військовий підхід до вирішення цієї справи.

А президент Ірану Махмуд Агмадінеджад у п’ятницю оголосив у Тегерані, що Іран продовжуватиме ядерну програму і його країна не боїться погроз з боку будь-кого іншого.

Слід зазначити, що в Раді безпеки ООН крім Великобританії, Франції, Сполучених Штатів Америки є також Росія та Китай, які мають право на вето. Досі не відомо, чи Москва та Пекін підтримають європейську пропозицію передати іранську ядерну справу на розгляд Ради безпеки. Водночас слід зазначити, що Росія, як і більшість країн світу, розкритикувала рішення Ірану з десятого січня стосовно відновлення процесу збагачення урану у донедавна таємному іранському об’єкті - Натанц. Наступного тижня у Лондоні відбудеться ще одне екстрене засідання у іранській атомній справі, цього разу крім трьох країн ЄС у ньому візьмуть участь також представники Китаю, Росії і США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG