Доступність посилання

ТОП новини

Міста-партнери.


Єва Поштар Варшава, 17 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Київ та Варшава – міста-побратими не лише формально, за міжнародними договорами. Як засвідчив минулий рік, мешканці польської столиці жили життям столиці України. Поляки кажуть, що пульс Майдану Незалежності був відчутний над Віслою, коли разом із киянами варшав’яни повторювали: "Нас багато!" Сьогодні Варшава нагадує собі цю минулорічну атмосферу романтичної підтримки Помаранчевої революції в Україні. У приміщеннях варшавської мерії можна до 10 лютого побачити фотографії з київського Майдану. Як сьогодні польська столиця згадує минулорічну атмосферу ейфорії, радості та спонтанної підтримки, яку поляки надавали Помаранчевій революції в Україні?

60 знімків дев’ятьох авторів показує щоденне життя тогорічного київського Майдану: наметове містечко, молодь, що співає й мітингує, тих, для кого Майдан шлюбним вінцем сплів стежки життя. Українці - автори знімків наново переживають ті дні, хочуть зберегти свої спогади і передати їх жителям польської столиці.

Завдяки відомому у світі польському еміграційному діячеві, видавцеві часопису "Культура" Єжи Ґєдройцю гасла "Без незалежної України не може бути незалежної Польщі" та "Київ-Варшава – спільна справа" швидко здобули почесне місце в свідомості польських еліт. Але щойно минулорічний спалах Помаранчевої революції в Україні виявив і серед пересічних поляків підтримку та симпатію до України та її столиці Києва. Рік тому у Варшаві щодня відбувалися багатотисячні мітинги і концерти, і навіть символ радянського панування, як називають найбільший будинок у місті – Палац культури і науки, – обгорнули помаранчевою стрічкою.

Фотографії, презентовані на виставці, мають нагадати усім варшав’янам, особливо тим, які відвідали Київ торік, атмосферу тих гарячкових ночей і днів Помаранчевої революції – побоювання, радість, піднесення її учасників, сказав Радіо Свобода головний організатор виставки Лєшек Напйонтек, голова Управління закордонної співпраці варшавської мерії:

"Ця виставка не показує масштабних політичних подій, політиків, переговорів – тільки щоденне життя тисяч людей, які вирішили підтримати зміни в Україні: як вони боролися, як розважалися, як відпочивали".

Фотовиставка є лише першою цьогорічною ластівкою планованого пожвавлення культурної співпраці міст-партнерів Києва і Варшави. Восени в польській столиці будуть організовані масштабні "Дні Києва", а наступного року над Дніпром планується провести "Дні Варшави". Ці наміри обговорювались із представниками влади Києва при нагоді відкриття фотовиставки в минулий четвер.

Детальніше про ці плани розказав Радіо Свобода Лєшек Напйонтек:

"Українська сторона подала нам багато пропозицій. Напевно, подумаємо про огляд українського кіно, обміркуємо концерти у Варшаві українських зірок естради, будемо мати можливість познайомитися і з українським хоровим мистецтвом, церковною музикою. Відкритою справою залишається приїзд сюди українських драматичних чи оперних театрів, бо тут маємо справу з великими витратами. Також думаємо показати фотовиставку про сучасний Київ. Можливо, буде в програмі щось і про сучасну українську літературу – може, ярмарок українських книжок".

Плани партнерської співпраці Києва і Варшави виглядають для польської сторони цікаво. У Варшаві кажуть, що їх підтримуватиме корисна суспільна енергія співдружності, збуджена в минулому році.

Колишній лідер революції, яку здійснила в Польщі в 1981 році профспілка "Солідарність", а нині спікер верхньої палати польського парламенту Богдан Борусевич в розмові з Радіо Свобода сказав недавно, що ця польська революція живилася власною енергією аж кільканадцять років. Сьогодні поляки, відвідуючи варшавську помаранчеву фотовиставку з київського Майдану, кажуть, що бажають українцям такої ж послідовності та витривалості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG