Доступність посилання

ТОП новини

Застережливий виклик європейців небезпеці надмірної залежності від російської енергії.


Василь Зілгалов Прага, 18 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Минулого вівторка Європейський парламент обговорював наслідки раптового спаду постачання газу європейцям внаслідок російсько-української газової суперечки. Недивлячись на вимоги багатьох депутатів Європарламенту застосувати супроти Росії жорсткі акції, все ж більшість вважає, що уникнути повторення подібних ситуацій з енергопостачанням не так просто і це потребує довшого часу.

Оглядачі вважають, що минулі дебати в Європарламенті з приводу російсько-української газової суперечки і її впливу на Європу можна охарактеризувати, як «тривожний виклик». Всі депутати погодилися, що Європа мусить думати над небезпекою, котра пов’язана із життєво важливою залежністю від постачання енергії іззовні ЄС. Європейська спільнота вже сьогодні на чверть залежна від російського імпорту газу, і ця залежність, як очікується, в найближчий час лише зростатиме.

Єврокомісар з енергетики Андріс Пібалґз застерігав у вівторок європарламентарів, що угода між Росією та Україною після газової суперечки не вирішила проблеми:

«Незважаючи на те, що досить швидко досягнуті домовленості між Україною та Росією, ми не повинні мати ілюзій. Ця проблема залишається. Комерційні переговори між двома сторонами будуть тривати до врегулювання ціноутворюючої формули, котра могла б влаштувати обидві сторони».

Депутати ЄС також зауважили, що справа не лише в російсько-українських газових відносинах і звернули увагу на проблеми з Молдовою та іншими країнами. Депутат ЄС від Естонії Томас Генрик Ілвес сказав, що Україну та Молдову було покарано за їхню політику зближення із Заходом. Про те, що Росія використовує газ як політичний важіль, говорили й інші депутати Європарламенту. Зокрема, польський депутат Яцек Саріуш –Вольскі наголосив:

«Ми повинні були усвідомити раніше, що проблема енергетичної політики не зав’язана виключно на індустрії чи економіці. Енергію вживають, як зброю і зовнішньо - політичний інструмент, а звідси це мало б обговорюватися в контексті зовнішньої безпеки».

Зокрема, австрійський міністр економіки Мартін Бартенштейн вважає, що Європа мусить створювати газові резерви, скраплений газ, а також диверсифікувати імпорт енергоносіїв. Він сказав, що минулі роки показали ефективність таких заходів.

Чимало парламентарів засудили дії Росії щодо України. Але Єврокомісар з енергетики Андріс Пібалґз наголосив, що ЄС був і буде нейтральним до таких конфліктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG