Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські газові домовленості повинні залишатися в силі, але українській владі треба назвати тих, хто стоїть за компанією “РосУкрЕнерго” – американські аналітики.


Сергій Куделя Вашинґтон, 19 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Умови газової домовленості між Росією та Україною найкращі з тих, на які могла розраховувати українська сторона. Так вважає більшість експертів, які взяли участь у брифінгу щодо газової кризи у вашинґтонському бюро “Радіо Свобода” в четвер. Водночас експерти відзначають і ймовірні ризики від цієї угоди. Серед них – можливість раптової зміни ціни на газ через 6 місяців та сумнівна репутація посередника у постачанні газу, компанії “РосУкрЕнерго”.

Все ж, на думку експертів, скасування цієї домовленості, як цього вимагає українська опозиція, лише зашкодить міжнародній репутації України. Отже, переговори з Росією повинні продовжуватися вже у визначених нею рамках.

Поширений на Заході погляд про політичні причини раптової зміни Росією ціни на газ для України не бере до уваги ширшу стратегію Кремля. Так вважає дослідник Інституту Брукінґза у Вашинґтоні Кліффорд Ґедді.

Він переконаний, що Україна була б змушена платити більшу ціну за російський газ незалежно від результату останніх президентських виборів. Говорить Кліффорд Ґедді: “Україна не є кінцевою метою минулорічних подій. Вона просто опинилася посеред шляху, на якому Росія прямує до чогось значно більшого. Події навколо України – лише частина ширшої стратегії “Ґазпрому” та Росії. Те, що сталося з Україною, було неминучим незалежно від політичних мотивацій. Це стало новою місією Росії, новою ідентичністю. І цією місією є бажання Росії стати світовим лідером в енергетиці”.

На противагу американському дослідникові присутній на брифінгу російський аналітик Андрій Піонтковський відзначив, що саме Україна повинна була стати першим серйозним випробуванням для нової стратегії Кремля. Адже про який геополітичний вплив Росії може йтися, якщо вона не може змінити в потрібному напрямку політичні процеси навіть у сусідній державі, відзначив Піонтковський. Водночас, на його думку, газовий тиск Росії на Україну може поновитися вже влітку.

З цим погоджується і американський експерт Тарас Кузьо. Він не вірить, що Росія поважатиме умови угоди і не вдаватиметься до односторонніх спроб її перегляду.

Іншою загрозою, на його думку, буде можливість, що Кремль фінансуватиме частину української опозиції з рахунків компанії “РосУкрЕнерго”. Він нагадав, що у 2004 році Росія витратила на передвиборчу кампанію Віктора Януковича близько 300 мільйонів доларів, отриманих завдяки тіньовим схемам продажу газу.

USA -- Taras Kuzio (L), Clifford Gaddy (2L), Donald Jensen (R) and Roman Kupchinsky (on the TV screen), 19 Jan. 2006
Водночас Кузьо назвав лицемірною критику опозиціонерів на адресу української влади за її згоду купувати газ від приватного посередника: “Юлія Тимошенко, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра, сама лобіювала за залучення іншого приватного посередника – компанії “Ітера”. Найвищою іронією лицемірства виглядає те, що представники команди Кучми зараз закликають провести розслідування діяльності “РосУкрЕнерго” в той час, як саме вони її й створили у 2004 році”.

Оцінюючи політичні наслідки від відставки парламентом уряду, Кузьо відзначив, що в найбільшому політичному програші опиниться Блок Юлії Тимошенко. Адже багато її прихильників, які належать також і до групи підтримки Віктора Ющенка, вважають недоречною відставку уряду за два місяці до виборів. Натомість сам президент Ющенко та його блок “Наша Україна” можуть, на думку Кузя, здобути додаткові голоси.

Інший присутній на брифінгу американський експерт із Центру міжнародних та стратегічних досліджень Кейт Сміт, навпаки, вважає, що домовленість із Росією зашкодила репутації Ющенка – перш за все через його згоду на непрозорий механізм енергопостачання.

Схожої думки дотримується і експерт “Радіо Свобода” Роман Купчинський. На його думку, Ющенко повинен був відразу заявити, що його змусили мати справу з криміналізованою структурою, за якою стоять приватні інтереси невідомих осіб. Натомість, як зауважив Купчинський, “президент стверджував, що ця компанія не менш чиста, ніж молоко матері”.

Отже, на думку експертів, українсько-російські газові домовленості повинні залишатися в силі, але українській владі треба назвати тих, хто стоїть за компанією “РосУкрЕнерго”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG