Доступність посилання

ТОП новини

Відносини Тбілісі і Москви загострюються. Хто стоїть за терактами на енергетичних артеріях у Північному Кавказі?


Петро Кагуй Прага, 23 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що Росія прагне заволодіти грузинською мережею трубопроводу і, як у випадку з Україною, Москва використовує методи шантажу для досягнення поставленої цілі. Така заява президента Грузії прозвучала після вчорашніх вибухів на газопроводі у Північній Осетії та високовольтній електролінії в Карачаєво-Черкеській республіці.

Те, що це були цілеспрямовані теракти, не сумніваються ні у Грузії, ні в Росії. Однак таке однобоке звинувачення Москви президентом Грузії в МЗС Росії розцінили як «істерію». До енергетичної кризи в Грузії, спричиненої терактами, додалася ще й «дипломатична війна» між Тбілісі та Москвою.

Представник президента Росії у Південному федеральному окрузі Дмітрій Козак повідомив, що вже до кінця сьогоднішнього дня ремонт на газопроводі у Північній Осетії мають завершити.

У ніч із суботи на неділю у Північній Осетії сталися два окремі вибухи з інтервалом близько 20-ти хвилин. В результаті вийшли з ладу дві лінії газопроводу – основна і резервна, через котрі російський газ надходить до Грузії та транзитом через Грузію до Вірменії. А вже близько 12 години дня у сусідній Карачаєво-Черкеській республіці була підірвана високовольтна електролінія, через котру електроенергію постачають до Грузії.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що за цими терактами стоїть один злочинець: «Це була спроба Росії змусити Грузію передати їй у власність внутрішній (грузинський) газопровід».

Президент Грузії також наголосив: «Гадаю, що світ мав би пробудитися перед загрозою такого небезпечного поводження. Вчора це була Україна, сьогодні вже Грузія, а завтра це може стосуватися будь-якого іншого місця,
Мітинг у Тбілісі, демонстранти тримають плакати на яких зображено схожого на Гітлера російського президента Путіна
куди Росія продає газ та електроенергію. Те що трапилося, просто ганебно! І ми маємо справу із ганебним шантажем із боку осіб, котрі не бажають вести себе цивілізовано і по-людськи».


Відповідь із російського МЗС не забарилася, там назвали такі заяви Президента Грузії «істерією та вакханалією».

А речник Європейської комісії Емма Адвін заявила, що ще рано говорити про причини вибухів і не варто робити поспішних заяв.

На думку російських фахівців, здійснені теракти - це цілеспрямована диверсія, за якою стоять невідомі злочинці. Посол Росії у Грузії Владімір Чхіквішвілі з цього приводу сказав: «За нашими даними, це був теракт, очевидно, спланований. Слідство вже триває і я сподіваюся, що наші правоохоронні органи знайдуть не лише виконавців, але й замовників».

На допомогу Грузії в енергетичному колапсі прийшли сусідні країни. Державний міністр Грузії із врегулювання конфліктів Георгій Хаіндрава повідомив: «На щастя, у нас надійні і добрі сусіди. У першу чергу - Азербайджан, Іран і Туреччина. Туреччина відразу підключила нам свою електроенергію. Азербайджан підключив газ. Зараз ідуть переговори про іранський газ. Так що потрохи ситуація налагоджується. Хоча, звичайно, переважна більшість населення Грузії залишилася без електрики та газу».

Азербайджан направив до Грузії газ спершу зі своїх власних резервів. Йдеться про 5 мільйонів кубометрів газу на добу. Але у цей об’єм входять і 3 мільйони кубометрів російського газу, котрий вже сьогодні “Газпром” транспортував до Грузії через азербайджанську територію.

Ця енергетична криза завдала удару як по Грузії, так і по Росії. Так вважає експерт Московського Центру Карнегі Олексій Малашенко:

«Риторика грузинських політиків якась трохи інфантильна і провінційна. Тому що в даній ситуації скаржитися на Росію виглядає смішним. Тому що Росія сама на цьому дуже сильно погоріла. Після того, як пролунали гучні заяви про те, що Росія - велика енергетична держава і так далі... А з’ясовується, що вона неспроможна підтримувати цілісність навіть такого важливого компонента, як власні труби і власні дроти».

Експерт Московського Центру Карнегі Олексій Малашенко не виключає, що Москва може зробити перші кроки на примирення із Тбілісі після взаємних різких висловлювань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG