Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко на папері пообіцяв чесні вибори.


Тетяна Ярмощук Київ, 24 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Віктор Ющенко підписав Указ про забезпечення проведення демократичних, чесних i прозорих виборів-2006. Указом Президент доручив уряду та місцевій владі забезпечити дотримання законодавства під час підготовки та проведення виборів та не допустити адміністративного тиску. Як таку ініціативу Президента оцінюють парламентарії?

Громадський порядок в день виборів в Україні забезпечуватимуть міліція, СБУ, місцеві адміністрації та Рада міністрів Криму. Під час політичної агітації в Україні не допускатимуть заклики про порушення суверенітету України, скасування незалежності, конституційних змін насильним шляхом та розпалювання ворожнечі. Під час підготовки та проведення виборів не буде адміністративного тиску. Про це йдеться в Указі Президента “Про забезпечення проведення демократичних, чесних та прозорих виборів”.

Віктор Ющенко: “Як Президент України я запевняю, це перші вибори, де не буде задіяний адміністративний ресурс, де влада не тиснутиме на виборця. Як гарант Конституції я жорстко реагуватиму на будь-який сигнал порушення виборчого законодавства”.

Підписаний указ має велике значення для подальшого політичного розвитку України. Так вважає народний депутат член Народного Союзу “Наша Україна” Юрій Ключковський:

“Цей указ націлює виконавчу владу на те, щоб не допустити процесів, які були під час президентських виборів 2004 року. Він має величезне політичне значення, бо засвідчує позицію Президента і позицію виконавчої влади та ті завдання, які ставить Президент”.

Натомість представники Партії регіонів України не вірять, що цей указ стане запорукою чесних та прозорих виборів. Регіонал Володимир Рибак далі:

“Ніяких чесних виборів не може бути, коли Ющенко почесний перший номер списку “Нашої України”, а прем’єр Єхануров, перший номер. Тож ніякий указ про чесні вибори ролі не зіграє”.

Маслом масляним називає документ, що його підписав Віктор Ющенко соціаліст Іван Бокий:

“Є закон, є Конституція, для чого ще указ? Що з цим указом робити? Куди його приткнути? Я от не знаю. Указ це ж не законодавчий акт. Є закон, закон завжди вищий будь-якого указу. А Конституція завжди вища будь-якого закону. Тож незрозуміло на кого цей указ розрахований”.

Забезпечити чесність та прозорість виборів – прямий обов’язок Президента, каже бютівець Андрій Шкіль. І додає:

“Було б дуже коректно, якби президент чітко наголосив, що він звертається до усіх посадовців, які йдуть на вибори, щоб вони полишили свої пости, або хоча б задекларували, що на період виборів вони припиняють використовувати ті можливості, які дає їм будь-яка виконавча влада”.

Указ про чесні та прозорі вибори не завадить, інша річ, як він виконуватиметься, зазначає член Блоку Литвина Олег Зарубінський:

“Вже сьогодні відчувається використання адмінресурсу. Хтось має нести відповідальність за те, що в цілому ряді регіонів використовуються можливості виконавчої влади для впливу на майбутнє волевиявлення. Вже сьогодні треба говорити, що деякі міністри, роз’їжджаючи буцімто у службових справах, закликають голосувати за ті партії, які вони репрезентують. Має відбутися серйозна робота, а вже потім можна говорити про якійсь меморандуми чи щось інше”.

Подібного указу в Україні ще не було. Немає і в країнах розвинених демократій. На думку багатьох експертів цей указ свідчить про дійсний намір Президента зробити вибори чесними. Але, зауважують вони, одним указом домогтися цього неможливо. Насправді чесні вибори постають зі зламу механізму корупції, зрілості демократичних інституцій, чіткого балансу – балансу, а не поборювання – владних гілок, незалежної і непідкупної судової влади. Від вільних медіа теж багато що залежатиме.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG