Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пояснює зниження поставок російського газу до Європи морозами в Росії та Україні, але при великих недопоставках газу може постати питання про фінансові компенсації європейським компаніям. Про це заявив прес-секретар Комісара ЄС з енергетики.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія усвідомлює, що недопоставки російського газу до Європи може бути викликано морозами в Росії та Україні. Але якщо постачання газу буде зменшено набагато, європейські компанії мають отримати компенсації від газових постачальників. Про це заявив у Брюсселі один із речників Єврокомісії Ферран Тарраделлас-Еспуні.

Єврокомісія уважно стежить за розвитком історії з російським газом. Як відомо, останнього тижня поставки блакитного палива з Росії до Європи було скорочено – газ недоотримали такі країни, як Італія, Німеччина, Угорщина та інші. Вчора російський газовий монополіст “Газпром” звинуватив Київ у недопоставках газу з Росії до Європи. Про реакцію Брюсселя на цю заяву говорить Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс:

“Щодо Росії та України і інформації, яка з''явилася в пресі, я можу сказати, що ми не отримували жодних даних про відбір газу. Російська сторона не повідомляла нам про відбір газу. Ми дуже сподіваємось, що газ надходитиме на таких умовах, як це сказано в контракті”,- заявив Комісар ЄС з енергетики.

Його речник повідомив, що зазвичай європейські країни отримують взимку менше газу з Росії, але влітку блакитне паливо надходить у більших обсягах. Тарраделлас-Еспуні так пояснив ситуацію з нинішніми недопоставками російського газу до Європи:

“Країни-члени ЄС по-різному відчули недопоставки газу. У контрактах між компаніями та постачальниками газу вказано, яким є максимальний рівень скорочення газових поставок. Якщо цей рівень перевищено, тоді компанії мають отримати фінансове відшкодування. Але наразі немає, як ми це називаємо, надзвичайної недостачі поставок газу. Тож компанії спроможні вирішувати цю проблему. Звичайно, Єврокомісія із співчуттям ставиться до важких умов в Росії і Україні. Найголовніше, аби в домах було тепло”,- сказав прес-секретар Комісара ЄС з енергетики. Однак, за його словами, якщо недопоставки газу триватимуть, тоді Єврокомісія вирішуватиме, які заходи можна вжити.

Газове питання знову постане в Брюсселі вже завтра – на засіданні Парламентського комітету Євросоюз-Росія. Ще за кілька днів відбудеться зустріч Координаційної групи з питань газу, де візьмуть участь експерти з 25 країн-членів Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG