Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко підписав указ про чесні вибори. Чи будуть вони такими реально?


Марина Пирожук Гості: Роман Зварич - представник НСНУ; Йосип Вінський - начальник виборчого штабу Соцпартії; Олег Медвєдєв - політтехнолог, радник лідера Блоку Юлії Тимошенко.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 24 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 24 січня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Президент Ющенко підписав указ про чесні вибори. Чи будуть вони такими реально?” Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із представником НСНУ Романом Зваричем, начальником виборчого штабу Соцпартії Йосипом Вінським та політтехнологом, радником лідера Блоку Юлії Тимошенко Олегом Медвєдєвим.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання нашим гостям.

Віктор Ющенко підписав указ про забезпечення проведення демократичних, чесних i прозорих виборів-2006. Указом Президент доручив уряду та місцевій владі забезпечити дотримання законодавства під час підготовки та проведення виборів та не допустити адміністративного тиску. Як таку ініціативу Президента оцінюють парламентарії, з’ясовувала моя київська колега Тетяна Ярмощук.

Тетяна Ярмощук

Громадський порядок в день виборів в Україні забезпечуватимуть міліція, СБУ, місцеві адміністрації та Рада міністрів Криму.

Під час політичної агітації в Україні не допускатимуть заклики про порушення суверенітету України, скасування незалежності, конституційних змін насильним шляхом та розпалювання ворожнечі.

Під час підготовки та проведення виборів не буде адміністративного тиску.

Про це йдеться в Указі Президента “Про забезпечення проведення демократичних, чесних та прозорих виборів”.

Віктор Ющенко

Як Президент України я запевняю, це перші вибори, де не буде задіяний адміністративний ресурс, де влада не тиснутиме на виборця. Як гарант Конституції я жорстко реагуватиму на будь-який сигнал порушення виборчого законодавства.

Тетяна Ярмощук

Підписаний указ має велике значення для подальшого політичного розвитку України. Так вважає народний депутат член Народного Союзу “Наша Україна” Юрій Ключковський.

Юрій Ключковський

Цей указ націлює виконавчу владу на те, щоб не допустити процесів, які були під час президентських виборів 2004 року. Він має величезне політичне значення, бо засвідчує позицію Президента і позицію виконавчої влади та ті завдання, які ставить Президент.

Тетяна Ярмощук

Натомість представники партії “Регіони України” не вірять, що цей указ стане запорукою чесних та прозорих виборів.

Володимир Рибак

Ніяких чесних виборів не може бути, коли Ющенко почесний перший номер списку “Нашої України”, а прем’єр Єхануров, перший номер. Тож ніякий указ про чесні вибори ролі не зіграє.

Тетяна Ярмощук

Маслом масляним називає документ, що його підписав Віктор Ющенко, соціаліст Іван Бокий.

Іван Бокий

Є закон, є Конституція. Для чого ще указ? Що з цим указом робити? Куди його приткнути? Я от не знаю. Указ це ж не законодавчий акт. Є закон, закон завжди вищий будь-якого указу. А Конституція завжди вища будь-якого закону. Тож незрозуміло, на кого цей указ розрахований.

Тетяна Ярмощук

“Забезпечити чесність та прозорість виборів – це прямий обов’язок Президента,” - каже БЮТівець Андрій Шкіль. І додає:

Андрій Шкіль

Було б дуже коректно, якби Президент чітко наголосив, що він звертається до усіх посадовців, які йдуть на вибори, щоб вони полишили свої пости, або хоча б задекларували, що на період виборів вони припиняють використовувати ті можливості, які дає їм будь-яка виконавча влада.

Тетяна Ярмощук

“Указ про чесні та прозорі вибори не завадить, інша річ, як він виконуватиметься,” - зазначає член Блоку Литвина Олег Зарубінський.

Олег Зарубінський

Вже сьогодні відчувається використання адмінресурсу. Хтось має нести відповідальність за те, що в цілому ряді регіонів використовуються можливості виконавчої влади для впливу на майбутнє волевиявлення.

Вже сьогодні треба говорити, що деякі міністри, роз’їжджаючи буцімто у службових справах, закликають голосувати за ті партії, які вони репрезентують.

Має відбутися серйозна робота, а вже потім можна говорити про якійсь меморандуми чи щось інше.

Тетяна Ярмощук

Подібного указу в Україні ще не було. Немає і в країнах розвинених демократій.

На думку багатьох експертів, цей указ свідчить про дійсний намір Президента зробити вибори чесними. Але, як зауважують вони, одним указом домогтися цього неможливо.

Насправді чесні вибори постають зі зламу механізму корупції, зрілості демократичних інституцій, чіткого балансу (балансу, а не поборювання) владних гілок, незалежної і непідкупної судової влади. Від вільних медіа теж багато що залежатиме.

Марина Пирожук

Шановні гості, як ви оцінюєте президентський указ щодо забезпечення чесних виборів? Чи гарантуватиме він чесні і прозорі вибори реально?

Олег Медвєдєв

Я 15 років займаюся виборами. Це моя 13 чи 14 виборча кампанія. В цілому атмосфера, у якій вона розгортається, я можу сказати, що це на пострадянському просторі буде насправді найдемократичніша виборча кампанія. Не можу сказати, що вона ідеальна, але вона не йде ні у яке порівняння з тим, що творилося в Україні у 2002 році, на президентських виборах у 2004 році.

Це не означає, що ситуація ідеальна, що все дуже добре, що все відповідає найвищим демократичним стандартам.

Марина Пирожук

Яка ж тоді доцільність цього указу?

Олег Медвєдєв

Не думаю, що указ тут щось вирішує. Потрібна політична воля для того, аби вжити якихось заходів.

Де я бачу на сьогодні реальну проблему? Я бачу нерівність можливостей між партією влади НСНУ... Можливо у неї є партнер по правлячій коаліції – це СПУ. Скажімо, міністри-соціалісти під різними інформаційними приводами є присутні на каналі “Ера” постійно.

Коли я телефоную на канал і запитую, мовляв, чому у вас такий міністр, такий кандидат від НСНУ, такий і такий, то мені відповідають: “Так вони ж міністри”.

Це мені нагадує частково стилістику ведення кампанії Януковича. Бо коли я працював у виборчому штабі В.Ющенка і спілкувався з каналами, запитуючи, чому у них на каналах показують Януковича у 100 разів більше, ніж Ющенка, то мені казали, що Янукович – це ж прем’єр-міністр. А тепер таке ж саме кажуть про Єханурова.

Тому коли Президент дійсно прагне довести ситуацію з чесними і прозорими виборами до кінця, то треба навести порядок з міністрами-“нашоукраїнцями” і поставити тих з них, які є кандидатами у народні депутати, в абсолютно рівні можливості з кандидатами у народні депутати від інших партій і блоків, тоді все буде так, як хоче Президент у своєму указі.

Йосип Вінський

Я думаю, що логіка у цьому указі є внутрішня. Дійсно величезний позитив Президента полягає у тому, що він спрямований демократично. Щоби там не говорили, безумовно, при всіх проблемах, які можуть бути під час виборчої кампанії, вони є.

Я не думаю, що цей указ кардинально може вплинути на сам перебіг кампанії виборчої чи встановити якісь нові рамки та правила. До речі, він не має таких повноважень. Указ говорить тільки одне, що Президент намагається декларувати, як декларував і рік назад, що він сьогодні як Президент відстоює ідею чесних демократичних виборів.

Цей указ повторює по своїх пунктах фактично усі пункти закону про вибори, бо він нічого нового не має права і написати. Такого указу, наприклад, у Л.Кучми не було.

Роман Зварич

На предмет цього я чув коментарі. Зокрема, на предмет того, що, мовляв, навіщо указ, коли все вже враховано Конституцією та законами України. На превеликий жаль, все те, що було враховано Конституцією та законами України, просто ігнорувалося, тому що всі прекрасно розуміли, що керівник попереднього режиму просто буде робити все можливе для того, щоби обійти те, що було написано і в законах, і в самій Конституції.

Я цей указ оцінюю як принципову демонстрацію позицій Президента України, яка дає чітко зрозуміти усім учасникам виборчого процесу, що того, що було досі, більше вже не буде.

Це демонстрація певного принципу, що насправді ми вже живемо у якісно новій державі, де те, що було досі, зокрема так, як були проведені вибори досі, вже такого не буде.

Марина Пирожук

Шановні гості, сумнозвісний адмінресурс, чи використовується зараз або чи буде використовуватися у цій передвиборчій кампанії і ким?

Йосип Вінський

Юридичного визначення, що таке “адмінресурс” немає. Ви знаєте, що це чисто така політична формула. Які були прояви адмінресурсу підчас попередніх виборів? Перший прояв, коли керівники адміністрацій районних, обласних фактично безпосередньо використовували виборчу кампанію за певну політичну силу. Зараз цього немає.

Роман Зварич

Ви знаєте, я думаю, що дуже чітко визначено законом. Я тут погоджуюся з паном Йосипом, що тут не визначено, що це є адмінресурс в юридичному плані. Тому завжди в таких випадках хотів повернутися до закону. Там чітко визначено, хто може займатися агітацією, що це є агітація. До речі, настільки в деталях розписані всі правові визначення терміну “агітація” – це є політична реклама. Я не знаю іншої країни з таким рівнем досконалості щодо виборчого законодавства, яке дуже складне.

Що стосується участі влади у таких випадках, то закон чітко визначає, коли це можна робити, коли ні. Тому в межах того, що визначено законом треба нам працювати. У випадку порушення треба тоді карати тих, які порушують.

Марина Пирожук

Представник Народного блоку Литвина твердить, що вже зараз активно використовується адмінресурс ...

Роман Зварич

Але не назвав ні одного прізвища.

Марина Пирожук

Про це говорив лідер блоку “Не так!” Леонід Кравчук. Я хочу запропонувати частину цього інтерв’ю.

Леонід Кравчук

Шлях є. Скажімо, Президент не просто звертається з листом до ВР про врегулювання кризи, а вносить пропозицію – звільнити всіх урядовців, що пішли на парламентські вибори. Все, зразу всі заспокояться.

Я маю декілька документів з Львівської і Івано-Франківської областей, де вже зараз директиви даються керівниками обласних адміністрацій про застосування адміністративного ресурсу. Прямо директива, підпис і печатка.

Я задаю запитання: якщо вже на рівні губернатора, на рівні управління освіти, скажімо, охорони здоров’я даються прямі директиви використання адміністративного ресурсу для перемоги партії НСНУ?

Якщо б Президент вніс пропозицію, щоб добровільно всі пишуть заяви про відставку, хто знаходяться в списках, в тому числі прем’єр-міністр, який очолює список.

Олег Медвєдєв

Передайте Леоніду Макаровичу питання: де він був рік тому зі своїми повчаннями і чому він не вчив Януковича як вибори проводити? Але мені, як представнику БЮТу, значно легше говорити про адмінресурс на відміну від моїх колег.

Марина Пирожук

Але Ви згодні з їх закидами?

Олег Медвєдєв

Абсолютно не згоден. В Україні не буде таких потворних форм адмінресурсу, які були за часів тієї влади, коли в ній були Медведчук, Кучму, Янукович і Кравчук. Ющенко не буде крутити “каруселі”, відкріпні талони, мертвих душ не виводити на дільниці, не буде наказувати всій бюджетній вертикалі за кого голосувати. Не буде це робити, як робили за Кучму, Януковича і Медведчука, коли студенти перед урнами і перед викладачами кидатимуть в урну розгорнуті бюлетені. Цього, безумовно, не буде.

У влади є спокуса якісь задіяти важелі і щось зробити, використовуючи владні повноваження. Коли НСНУ збирала мітинг у Львові, то Олійник казав, що не застосовували адмінресурс, а з гаслами людям допомогли, з’їхатись допомогли, а адмінересурсу не використовували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG