Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російську газову угоду знову відклали.


Тетяна Ярмощук, Віктор Міняйло

Київ, 25 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна та Росія не дійшли повної згоди стосовно спільного підприємства з поставок газу . Про це сьогодні повідомив на своїй прес-конференції керівник українського уряду Юрій Єхануров. Він також повідомив про те, що Україна не збирається купувати акції компанії РосУкрЕнерго. І хоча Україна не має альтернативного оператора з поставок газу, вона просить Росію зробити цю компанію прозорою.

Чому угода про створення спільного підприємства між НАК “Нафтогаз України” і “РосУкрЕнерго” не була підписана, як оголошувалося, 25 січня? Глава уряду України Юрій Єхануров каже, що сторони не дійшли згоди щодо функцій цього СП. Цілу середу експерти відпрацьовували статутні і засновницькі документи, але ще не вийшли, за словами Юрія Єханурова, на підписання документів. Керівник уряду водночас так пояснює функції компанії “РосУкрЕнерго”, котра викликає особливо стурбовану реакцію в Україні:

“Ми маємо газ в Туркменії. Цей газ Туркменія нам здає на кордоні з Узбекистаном. А далі він має пройти Узбекистан, Казахстан, Російську Федерацію. “Газпром” доручив цю роботу з прокачки всього газу, що належить “Газпрому” “РосУкрЕнерго”. Труба в Узбекистані повністю заповнена контрактом з “Газпромом”. Вони й говорять, що газ є тільки в “Газпрома” і будь ласка ідіть домовляйтеся. Що ми і робимо”.

Юрій Єхануров також розкрив анатомію угоди України з Туркменістаном, в якій роль РосУкрЕнерго теж далеко не остання:

“Стосовно обсягів газу у нас є договір з “Туркмен газом” на 40 мільярдів кубометрів газу на цей рік. Ціна на перше півріччя 50 доларів, на друге 60. 30 мільярдів має договір “Газпром”. Нам виписано на перший квартал 11,35 мільярда. “Газпрому” на перший квартал виписано “Туркмен газом” 15 мільярдів. Пропускна спроможність труби на території Туркменістану 47 мільярдів на рік. 12 мільярдів на квартал. Таким чином якось не виходить в нас 15 плюс 11,35. Тому запропоновано компроміс. І ми домовляємося з “Газпромом” яку кількість газу пропускатимуть для України. Яка кількість буде йти російського газу. Ці домовленості йдуть саме через механізм “РосУкрЕнерго”. Тільки одна структура, яка уповноважена “Газпромом” на здійснення цих операцій”.

Російська сторона каже, що її вини у не підписанні угоди про створення Спільного Підприємства між “Нафтогазом” та “РосУкрЕнерго” немає. Про це заявив сьогодні Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін.

“З російського боку на понеділок були підготовані повністю всі документи, всі матеріали, згідно з попередніми домовленостями”.

Нічого дивного немає в тому, що підписання українсько-російської угоди знову відклали, вважає радник Президента України Іван Діяк.

“Переговорний процес – справа не одного дня. Коли раніше йшли переговори і підписувалися відповідні контракти з Росією, це тяглося деколи і півроку. Але про це просто ніхто не знав, просто між двома господарюючими об’єктами йшла пряма домовленість і люди цього і не знали. Це все переговорний процес. Тут зав’язана не тільки Росія, тут зав’язаний і Туркменістан, частково газ поставляється і з Узбекистану, і з Казахстану. Тому тут не можна все в один день вирішити і відразу ми хочемо на п’ять років”.

А експертка Ради з енергетичної політики Секретаріату Президента України Олена Вітер пов’язує відкладення підписання угоди з репутацією “РосУкрЕнерго”. Невипадково Юрій Єхануров згадував вимогу до російської сторони зробити її діяльність прозорою:

“РосУкрЕнерго” був нав’язаний російською стороною для України. Попри активну критику опозиції, і Президент і уряд говорили, що готові розглядати, якщо буде конкретний фактаж про їхню роботу. Тож не виключено, що паралельно з тим як велися переговори з “РосУкрЕнерго”, розглядалися матеріали по діяльності цієї компанії” – каже Олена Вітер.

І додає: “Компанія “РосУкрЕнерго” стала досить відомою. У міжнародній пресі її обговорюють, зазначаючи про те, що ця компанія – спроба тиску на Україну, настійливо рекомендуючи не брати участь в оборудці з “Газпромом” Цей момент є дуже важливим для України, оскільки від дає підстави і аргументи для європейської і міжнародної спільноти, чому Україна не готова продовжувати контракти з “Газпромом”.

Планувалося, що російсько-українську газову угоду підпишуть до кінця січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG