Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Цікава гра – Політика!


Київ, 30 січня 2006 року. Двадцять шостого березня українці обиратимуть новий парламент вже за новим законом. Пропорційним. Тобто за партійними списками. Більшість кандидатів у депутати для пересічного виборця залишаються "темними конячками", вся увага прикута до перших п"ятірок у списках. А там - розмаїття нових облич - правозахисниця і співачки, журналіст і боксер. Чому вони вирішили податися у парламент чи місцеві органи влади? Чи можуть вони фахово займатися політикою? і , взагалі, чи існує таке поняття - професійні політики? Про це розмірковують сьогодні "Звуки життя" – ЦІКАВА ГРА –ПОЛІТИКА! - з Микитою Мойсеєвимю.

Українська політика потроху себе дискредитувала, вважає політолог Олесь Доній. Партійні списки формуються на трьох китах -на партійній бюрократії, яка фактично тримає важелі впливу, на зірках естради і спорту і на бізнесменах, котрі фінансують виборчу кампанію і реально впливають на політику партії. Чи можна говорити про те, що політика - це така ж професія, як актор чи юрист? Чи можна її опанувати і чи є українські політики професіоналами? Говорять перехожі на вулицях.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Стояти осторонь політики просто неможливо - такої думки притримується більшість опитаних нами артистів та акторів - кандидатів у нардепи. Четвертий номер у всеукраїнському об”єднанні “Свобода” - народний артист Богдан Бенюк - теж воліє допомогти Україні. Тридцять п”ять років сценічної кар*єри хоче змінити на депутатську п”ятирічку і Народна артистка України Софія Ротару - другий номер у списку блоку Литвина. У парламент ідуть не лише співаки та актори. Відомий журналіст Вахтанг Кіпіані - каже, що Верховна Рада просто потребує нових молодих людей - не за віком, а за способом мислення та дії. Саме таким він вважає себе, і тому з”явився у виборчому списку громадянського блоку Пора-ПРП.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Американський президент Рональд Рейган, котрий, до речі, пропрацював на своїй посаді два терміни, прийшов у велику політику з акторського майданчика. Губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценегер спершу також прославився в ролі залізного Термінатора, а вже потім почав штурмувати вершини політичного олімпу. Але це, радше виняток із загального правила американської політики: біля законотворчого керма стоять переважно Професіонали-правники, каже Нью-Йоркський кореспондент радіо Свобода Юрій Дулерайн. Хоча і серед "винятків" трапляються цікаві і розумні державні мужі.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Українці прискіпливо і з недовірою ставляться до сучасних політиків - для заохочення виборців потрібні нові обличчя - каже психолог Олександр Губенко. Не змогла втекти від політики відома співачка Руслана Лижичко - каже так сама про себе. Вона – п”ята у списку блоку Наша Україна. І хоча себе політиком не вважає, має причину бути у парламенті. А от журналіст Андрій Шевченко, що іде на вибори із БЮТ - вже вважає себе непоганим політиком.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG