Доступність посилання

ТОП новини

Світ чекає на відмову «Хамасу» від насильства і визнання ним держави Ізраїль.


Василь Зілгалов Прага, 30 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Після проголошення минулого тижня перемоги войовничого угруповання «Хамас» на парламентських виборах в Палестинській автономії не забарилася низка як внутрішніх, так і зовнішніх реакцій. Адже згадане угруповання не визнає держави Ізраїль і веде збройну боротьбу супроти неї.

У минулі вихідні в самій автономії відбулися багатотисячні акції протесту супроти «Хамасу», представники правлячої донедавна партії «Фатх» вимагали відставки свого керівництва, обвинувачуючи його у поразці на минулих виборах. Сполучені Штати, а за ними й західні країни, відразу заявили про можливість припинення фінансової допомоги Палестинській автономії, якщо «Хамас» не відмовиться від своєї войовничої програми. А Ізраїль уже заморозив всі види виплат палестинцям. І в понеділок відразу у двох місцях - в Лондоні, на засіданні «близькосхідної четвірки», і в Брюсселі, на рівні ЄС, обговорювали проблему політичної ситуації в Палестинській автономії та подальші дії.

У кінці минулого тижня лідер «Хамасу» Халед Мішел, який перебуває у штабі організації сирійського Дамаску, заявив, що головною метою його організації є проведення реформи управління в самій автономії, а також підтримка боротьби проти Ізраїлю. Сполучені Штати Америки продовжують вивчати ситуацію в Палестинській автономії та можливе припинення фінансової допомоги палестинцям і також з цією метою Держсекретар США Кондоліза Райс прибула до Лондона, де вона обговорювала палестинську проблему зі своїми колегами з Росії, ЄС та ООН. У понеділок ЄС також розпочав розгляд ситуації в Палестинській автономії і, зокрема, міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро звернувся напередодні до своїх колег у Брюсселі з такими словами:

«Неможливо одночасно проповідувати насильство і демократію, тому ми очікуємо що «Хамас» відмовиться від насильства. Ми також вимагаємо щоб «Хамас» визнав принцип співіснування двох держав, котрий базується на принципах Ради Безпеки ООН. «Хамасу» доведеться мати справу з Ізраїлем, якщо вони дійсно дбають про добробут свого народу».

А виконувач обов’язків прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуд Ольмерт заявив наступне:

«Я не маю наміру миритися з тим, що гроші підуть на фінансування терору. Ми не збираємося допускати переведення грошей до Автономії, які в кінцевому наслідку потраплять до рук убивць, котрі мають на меті знищення держави Ізраїль».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрічалася у неділю з керівництвом Ізраїлю , а в понеділок на Західному Березі також з главою Палестинської автономії Махмудом Аббасом. Ще в Єрусалимі вони висловила точку зору свого уряду:

«Я дуже чітко дала зрозуміти, якщо «Хамас» не змінить своєї позиції , важко буде собі уявити ситуацію, Європейський Союз і Німеччина припинять пряму фінансову підтримку Автономії. Допомоги не буде, якщо «Хамас» не відмовиться від насильства, не визнає прав Ізраїлю на існування і не приєднається до мирного процесу».

Цю ж позицію пані Меркель підтвердила і після зустрічі з Махмудом Аббасом.

Самі ж лідери «Хамасу» звернулися у понеділок до світу із закликом не припиняти допомоги Палестинській автономії . Так, лідер цього угруповання в секторі Ґаза Ізмаїл Ганієг сказав у понеділок:

«Ми закликаємо вас схвалити вибір палестинців на даному етапі розвитку і продовжити надавати йому моральну і фінансову підтримку, щоб у регіоні була забезпечена стабільність, а не наростання напруженості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG