Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відбулось одразу дві конференції щодо визначення формату, в якому працюватимуть партії національно-демократичного спрямування в передвиборчій кампанії.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 30 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На Прикарпатті в неділю відбулось одразу дві міжпартійні конференції. Першу з них провів політичний блок „Наша Україна”. На іншій обласні організації Конгресу українських націоналістів та Української республіканської партії „Собор” ухвалили рішення про створення на регіональному рівні виборчого блоку „Національний вибір”.

Івано-Франківщина вступила в активну фазу передвиборчої кампанії. Це яскраво засвідчили останні події в політичному житті Прикарпаття. Передвиборчий блок політичних партій „Наша Україна” провів міжпартійну конференцію, на якій були представлені списки кандидатів у депутати обласної ради. До них увійшли знані в регіоні політики: голова обласної держадміністрації, керівник крайової організації Народного руху України Роман Ткач, депутат Верховної Ради Микола Круць, мер Івано-Франківська Зіновій Шкутяк.

Якщо робота цієї конференції була достатньо прогнозованою, оскільки „Наша Україна” позиціонує себе як провладна партія, то значно цікавішою, на думку політичних оглядачів, була міжпартійна конференція обласних організацій Конгресу українських націоналістів та Української республіканської партії „Собор”. Вони об’єднались на обласному рівні у виборчий блок „Національний вибір”. Тим самим партії, які представляють праве крило, недвозначно дали зрозуміти, що вони не підуть на жодні домовленості з „Нашою Україною” і будуть серйозними конкурентами для останньої під час виборів. Голова обласної організації КУНу Євген Гірник так охарактеризував мету створення блоку „Національний вибір”:

„Ми працюємо над створенням спільного блоку „Національний вибір”. Цей блок поширюватиметься на обласні та місцеві вибори. І утворення його пов’язане з тим, що ми як партії, які керуються ідеологією українського націоналізму, вважаємо, що без українського націоналізму, української державної ідеї українська держава здійснитися не може”.

Ще більш відвертим у ставленні „Національного вибору” до „Нашої України” був голова партії „Собор” Анатолій Матвієнко: „Є спекуляції (я хочу це відверто сказати). Перебігти зараз до партії Ющенка, швидко там зафіксувати свою глибоко патріотичну позицію і сказати: а тепер ви, „шнурки”, давайте до нас. Це не є чесно, тим більше на теренах Івано-Франківщини”.

Угода про створення блоку під час конференції була підписана. Також були оприлюднені списки кандидатів від блоку до обласної ради. Конференція символічно проводилась у день 77-ліття від часу створення Організації українських націоналістів.
XS
SM
MD
LG