Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичні амбіції Росії загрожують регіональною нестабільністю – преса.


Марія Щур Прага, 30 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Спроби Росії використовувати газ як знаряддя закордонної політики загрожують регіональною нестабільністю. І це непокоїть західних оглядачів. Журналісти з американського ділового щоденника Wall Street Journal звертають увагу на значні зміни у політичних альянсах на пострадянських теренах, а оглядачка з Росії, що її статтю вміщує Washington Post побоюється, як би нинішні напружені стосунки між Росією та Україною не призвели до військового конфлікту.

Російська газова дипломатія спричинилася до напруження її стосунків з частиною сусідів, вважають автори статті газети Wall Street Journal. Перед раптовим підвищенням цін та призупиненням поставок опинилися ті країни, які обрали прозахідну орієнтацію – Україна, Молдова, Грузія. Інші ж держави, які у Москві продовжують називати «близьким зарубіжжям», навпаки, зміцнюють стосунки з Кремлем. Це, за винятком Білорусі, переважно центральноазіатські авторитарні режими, що мають енергоносії.

Тертя на енергетичному ґрунті відбуваються у той момент, коли західні столиці із занепокоєнням спостерігають за тим, як російський президент Володимир Путін посилює політичний контроль у своїй країні, підриває демократичні інституції та попереджає, що закордонні агенти намагаються дестабілізувати Росію, нагадують автори статті у газеті Wall Street Journal.

Газета наводить подробиці конфлікту, що виник між Грузією та Росією через підрив газогонів на грузинському кордоні та майже одночасне відімкнення електропостачання, яке Грузія так само дістає з Росії. За словами президента Грузії Михеїла Саакашвілі, це була свідома акція з боку Росії, спрямована на дестабілізацію його уряду. Ані російський уряд, ані “Газпром” не поспішали відновити постачання газу до Грузії, заявив Саакашвілі на нещодавньому Світовому Економічному Форумі. Вони не відповідали на дзвінки з Тбілісі, поки Саакашвілі не почав давати інтерв’ю західним телеканалам, стверджує президент Грузії.

Російські посадові особи відкидають ці звинувачення, називаючи їх «істерією» та «вакханалією». Та президент Саакашвілі говорить, що його країна винесла урок із цих подій та пришвидшує кроки щодо диверсифікації енергопостачання. До цього ж Саакашвілі закликатиме і Захід, коли відвідає цього тижня Німеччину, де він зустрінеться з канцлером Анґелою Меркель.

Песимістично дивиться на розвиток українсько-російських стосунків відома російська коментаторка Маша Ліпман з Московського центру Карнеґі. Як пише Маша Ліпман у газеті Washington Post, енергетичні амбіції Росії, політична дестабілізація та підігрівання територіальних суперечок – все це може збурити антиросійські настрої в Україні та антиукраїнські в Росії. На її думку, газовий конфлікт, суперечки навколо маяків та російського чорноморського флоту в Криму, м’ясо-молочні війни можуть кінець-кінцем допровадити до справжнього військового конфлікту між Росією та Україною. Як говорить Маша Ліпман, з огляду на історичні, мовні та культурні зв’язки цих народів це виглядає неможливим. Але хто міг передбачити югославські війни між слов’янами, які говорили практично однією мовою, запитує російська оглядачка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG