Доступність посилання

ТОП новини

«Хамас» відкидає заклики світової спільноти визнати Ізраїль.


Прага, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Прага, 31 січня 2006 – Палестинське збройне угруповання «Хамас», що перемогло минулого тижня на парламентських виборах в Автономії, відкидає міжнародні вимоги щодо визнання ним Ізраїлю та відмови від насильства. У понеділок сторони «близькосхідної четвірки» під час переговорів у Лондоні заявили, що майбутня фінансова допомога палестинцям буде залежати від виконання «Хамасом» кількох важливих умов, включно з відмовою від насильства, визнання держави Ізраїль та «дорожньої карти» мирного процесу в регіоні, який передбачає мирне співіснування Ізраїлю і майбутньої палестинської держави.

У вівторок речник «Хамасу» Абу Зугрі висловив радіо “Свобода” реакцію його угруповання на вимоги міжнародної спільноти:

«Позиція Заходу є виявом несправедливості і свавілля щодо палестинців, і вона підтримує ізраїльську окупацію. Така позиція є штрафом і карою для нашого народу і вона не визнає, що цей народ успішно розвиває демократію. Звідси ми просимо західну спільноту знову переглянути свою позицію і своє рішення».

Ці висловлювання Абу Зугрі пролунали в контексті результатів вчорашньої зустрічі «близькосхідної четвірки», що мала місце в Лондоні. Тут ішлося про те, що майбутня фінансова підтримка палестинської влади буде залежати від ізраїльсько-палестинського мирного процесу. «Хамас» не визнає право Ізраїлю на існування і бере на себе відповідальність за здійснення близько 60 бойових акцій смертників, починаючи з 2000 року. Інші лідери цього угруповання також закликали «четвірку» переглянути своє рішення щодо припинення фінансування палестинської влади. Зокрема, один із представників «Хамасу» Ізмаїл Ганієг сказав у понеділок, що ця допомога лише технічна і стосується лише урядових витрат та поточного фінансування, зокрема, в інфраструктуру Автономії. Європейський Союз також застерігає щодо войовничості «Хамасу». Так , міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласнік, країна якої головує в ЄС, так визначила позицію спільноти після обговорення проблеми палестинської автономії в Брюсселі: «Насильство і терор несумісні з демократичним процесом і у зв’язку з цим ми закликаємо «Хамас» та інші угруповання відмовитися від насильства, визнати право Ізраїлю на існування та роззброїтися». Нагадаємо, що ЄС є чи не найбільшим фінансовим донором палестинців і минулого року Брюссель витратив на потреби Автономії близько 600 мільйонів доларів. США, котрі вже заявили 28 січня про неможливість фінансування терористичних груп, асигнували на потреби палестинської влади у цьому році 234 мільйони доларів.

Одним із учасників «близькосхідної четвірки», як відомо, є Росія .Президент Володимир Путін у вівторок закликав «Хамас» до витримки:

««Хамас» мусить утримуватися від радикальних заяв, визнати право Ізраїлю на існування і розвивати контакти з міжнародною спільнотою. Ми закликаємо «Хамас» до послідовних дій у цьому напрямку».

Відомо, що Росія має свою особливу позицію щодо Палестинської автономії, яка змінюється у останні роки. Варто також нагадати, що нещодавні заяви лідерів «Хамасу» свідчать, що це угруповання підтримують певні сили у мусульманському світі. Зокрема, фінанси для палестинців виділяє Саудівська Аравія, і, як вважають спостерігачі, відчутна підтримка з боку Ірану. Характерно, що ці країни ще не висловлювали своїх позицій щодо останніх подій та можливої відмови Заходу фінансувати нову палестинську владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG