Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі сподіваються, що вибори в Україні пройдуть демократично. А Україна сподівається, що отримає перспективу членства в Євросоюзі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європарламент сподівається, що вибори в Україні пройдуть демократично. Про це йшлося на засіданні в Європарламенті, де також виступав голова української дипломатії Борис Тарасюк. Він переконував євродепутатів, що Київ повинен отримати перспективу членства в Євросоюзі.

Європарламент цими днями має добру можливість краще ознайомитися з ситуацією в Україні – у вівторок гостем євродепутатів був керівник українського зовнішньополітичного відомства Борис Тарасюк, у середу перед європарламентарями виступатиме колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Обидва візити викликають неабияку зацікавленість представників Європарламенту, які хочуть знати про настрої в українському суспільстві напередодні березневих виборів.

Голова Комітету парламентського співробітництва Євросоюз-Україна, польський депутат Марек Сівец упевнений, що завдяки Помаранчевій революції Україна має перед виборами зовсім інший політичний клімат, ніж це було раніше. Депутат від Німеччини, голова Комітету закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок сподівається, що майбутні вибори допоможуть розвиткові українського суспільства: “Я сподіваюсь, що вибори сприятимуть подальшому перетворенню України на демократичну правову державу. Україна має насамперед лишатися країною, що самостійно вирішує своє майбутнє”.

Борис Тарасюк уважає, що вибори стануть випробуванням для України і для її нової демократії. За його словами, після перемоги Помаранчевої революції Україна почала дотримуватися таких самих стандартів демократії, як і в країнах ЄС, і тому Брюссель має розробити нову стратегію щодо Києва: “Ми вважаємо, що, подолавши внутрішні труднощі щодо Конституції, Євросоюз приділятиме достатню увагу Україні – одному з найбільших сусідів і партнерів. Ми сподіваємось, що Євросоюз врешті відкриє для нас двері й визнає майбутню перспективу членства для України”.

Він нагадав, що на початку 2008 року збігає термін дії Угоди про партнерство й співробітництво та Плану дій Україна – ЄС. За словами Тарасюка, після цього Україна хотіла б мати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, де б було чітко вказано на перспективу вступу Києва до ЄС. Чільний український дипломат уважає, що також настав час почати переговори з Єврокомісією про зону вільної торгівлі з Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG