Доступність посилання

ТОП новини

За перші дев’ять місяців 2005 року українці частіше виїжджали на Захід, як за той самий період 2004 року, повідомляє польська Прикордонна сторожа.


Єва Поштар Варшава, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Від січня по вересень 2005 р. прикордонних контроль на державному кордоні Польщі пройшло майже п’ять з половиною мільйонів громадян України. Виходить, що з погляду статистики за перші дев’ять місяців минулого року Польщу відвідав кожен десятий українець. Такі показники оприлюднило вчора Головне статистичне управління (GUS). Це зведення підтверджує транзитний характер території Польщі для громадян сусідніх держав, зокрема України.

Інформація польського Головного статистичного управління свідчить, що у 2005 році найбільше збільшився потік подорожніх на східному кордоні Польщі. Зокрема, на державному кордоні з Україною прикордонний контроль пройшло майже 18 мільйонів осіб. Це майже на половину більше (47%), ніж у той самий період 2004 року. Серед осіб, які перетинали польський кордон, було майже п’ять з половиною мільйонів громадян України. Це на 17 % більше, ніж у 2004 році.

Генеральний консул України в Любліні Іван Грицак в розмові з «Радіо Свобода» підтверджує зростання потоку громадян України, які їдуть у Польщу. Він каже, що від цієї зацікавленості українців Польщею прибуває роботи дипломатам, бо треба займатися тими, які увійшли в конфлікт із польським законодавством. Однак більшість громадян України після приїзду в Польщу зараз повертаються назад на батьківщину, каже Іван Грицак: «80 % цих людей, які в’їжджають у Польщу, далі, як Перемишля, Ярослава чи там Жешува, Любліна не їдуть. Або в Хелм чи Замостя – поторгували і поїхали. Ви можете собі уявити: якщо 18 мільйонів поділити на два ( бо туди і назад їдуть ) - це приблизно дев’ять мільйонів перейшло кордон. Туди і звідти. Це велика кількість, страшні черги, страшні проблеми у зв’язку з тим».

На півдні, у краківському регіоні, ситуація дещо інша. Як сказав «Радіо Свобода» речник Карпатського відділення Прикордонної сторожі капітан Марек Яросінський, громадяни України посідають перше місце серед тих, хто пробує з фальшивими паспортами перетнути державний кордон Польщі, тобто віднедавна межу ЄС. Про це пише, зокрема, щоденник «Ґазета Краковська» (Gazeta Krakowska). Речник сказав, що громадяни України користуються підробленими паспортами держав - членів ЄС: Польщі, Литви, або Латвії, – i хочуть потрапити в пошуках роботи далі на захід, у Великобританію або Італію: «У минулому році на польсько-словацькому кордоні ми затримали 36 громадян України, які нелегально пробували перетнути державний кордон. В аеропорті Краків-Баліце було затримано 20 громадян України. Справа тут у тому, що вони перетинають кордон легально. А вже тут нав’язують контакт із поляками, які передають їм (підроблені) документи, на підставі яких українці намагаються виїхати далі з Польщі».

Капітан Яросінський наголошує, що українці просто намагаються сховатися в цьому потоці пасажирів-заробітчан. За його словами, всі добре пам’ятають час, коли так само чинили поляки. Але тепер поляки можуть їхати в межах ЄС не конче як туристи, а й легально за роботою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG