Доступність посилання

ТОП новини

Газова атака триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні український уряд ухвалив проекти статутних документів спільного підприємства між компанією НАК “Нафтогаз України” та “РосУкрЕнерго”, яке постачатиме в Україну російський та середньоазіатський газ. Але питань щодо цього підприємства, умов постачання російського і туркменського газу в Україну набагато більше, ніж відповідей.

Отож, Кабінет міністрів таки погодив установчі документи спільного підприємства з “РосУкрЕнерго”. За словами керівника Нафтогазу Олексія Івченка, тепер ці документи мають передати в Антимонопольний комітет. Разом з тим пан Івченко відмовився сказати, хто виступив співзасновником СП – “Нафтогаз” чи Торговий дім “Газ України”.

Наразі немає і реакції української сторони з приводу вчорашньої заяви виконавчого директора РосУкрЕнерго Олега Пальчикова що ціна імпорту російського і середньоазіатського газу для України в 95 доларів за 1000 кубометрів буде лише у першому півріччі цього року, а далі – залежатиме від вартості закупівель середньоазіатського газу. Раніше, відповідаючи на питання кореспондентки “Радіо Свобода,” керівник “Нафтогазу України” Олексій Івченко заявив, що Україна купуватиме газ за 95 доларів на кордоні з Росією протягом п’яти років. Пункт угоди, де йшлося про те, що така ціна стосується 34 млрд. кубів і діє лише у першому півріччі 2006 р., Олексій Івченко витлумачив у такий спосіб:

“Ця ціна функціонуватиме протягом п’яти років. Чому в угоді записано, що лише в першому півріччі діє ціна 95 доларів? Цей запис виключно пов’язаний з нашим прямим контрактом “Нафтогазу” і “Туркменгазу”.

Далі: обов’язковою умовою створення спільного підприємства мала стати офіційна презентація в Україні компанії РосУкрЕнерго, чия репутація викликала чимало питань у експертів і політиків. Представники РосУкрЕнерго кажуть, що презентація вже відбулася. Презентацією вони вважають участь в ефірі телеканалу “Інтер” виконавчих директорів РосУкрЕнерго Костянтина Чуйченка та Олега Пальчикова.

Радник Президента України Володимир Горбулін своєю чергою бачить умовою підписання угоди про створення спільного підприємства з РосУкрЕнерго прозорість цієї компанії: “Є тверда воля президента та уряду створити спільне підприємство. Однак цьому мають передувати абсолютна чистота позицій РосУкрЕнерго. Якщо ж чистота цих позицій викликатиме сумніви, я не виключаю, що така угода може й не буде підписана”.

Тим часом, президент Російської Федерації Владімір Путін заявляє, що Україна має розрахуватися за газ, спожитий понаднормово:

“Нам важливо, щоб нам за це заплатили за тими цінами про які ми домовилися. Це можна зробити і в кінці лютого. Це можна зробити і в якийсь інший спосіб, оскільки кількість російського газу, який постачається в Україну, обмежена 17 мільярдів на рік. Це означає, що на певному етапі весь об’єм буде вибраний, тож нам доведеться домовлятися про нові об’єми. Однак важливо що це не приховують, що це обговорюють. Сподіваюся, що це обговорення призведе до позитивного результату”.

За словами Владіміра Путіна під час холодів Україна щодоби відбирала понаднормово 70 мільйонів кубів газу понад норми. Раніше керівник українського уряду Юрій Єхануров визнав факт понаднормового відбору російського газу, але заявляв, що це відбувалося відповідно до існуючих домовленостей.

1 лютого спливає термін до якого, згідно з українсько-російською газовою угодою від 4 січня має бути створено спільне підприємство “РосУкрЕнерго” та “Нафтогазу”, яке постачатиме в Україну російський та середньоазійський газ. Лишилося трохи почекати???

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG