Доступність посилання

ТОП новини

Тренеру німецьких фігуристів закидають співпрацю зі „штазі”.


Надія Кандиба Німеччина, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Навколо національної збірної Німеччини за лічені дні до початку зимових Олімпійських ігор розгорівся скандал. Національний олімпійський комітет заборонив тренеру з фігурного катання Інго Штойеру представляти свою країну в Турині, оскільки є дані, що він свого часу підтримував зв”язки з міністерством безпеки НДР. Нагадаємо, що Штойер тренує пару фігуристів Савченко-Шолкови. Вартим уваги є те, що Олена Савченко – українська фігуристка. Лише кілька тижнів тому вона отримала німецький паспорт, який надає їй право на участь у зимовій Олімпіаді від Німеччині.

39-річний тренер визнав, що знає про існування заведеного на нього досьє, але відкинув твердження про неофіційну співпрацю з міністерством безпеки НДР. „Я нікому нічого поганого не зробив”, - сказав Інго Штойер. Він не став мовчки ковтати рішення Національного олімпійського комітету, який викреслив його зі списку німецької збірної. Штойер звернувся до суду і навіть дістав попередню перемогу. Берлінський земельний суд призупинив рішення НОК, який тепер змушений або потурбуватися про акредитацію для Штойера або оскаржити судовий вердикт.

В інтерв”ю телеканалу ZDF Інго Штойер так прокоментував небажання Національного олімпійського комітету включити його до складу офіційної делегації:

„Після стількох років я не можу цього зрозуміти. Я вже двічі брав участь в Олімпійських іграх. Завоював бронзову медаль, здобув звання чемпіона світу. Як делегат федеральних зборів брав участь у виборах федерального президента. Тоді минуле не відігравало жодної ролі. Але тепер все змінилося. Я цього просто не розумію”.

На підтримку тренера виступила Німецька федерація з фігурного катання. Як повідомляється, нині розглядається запасний варіант присутності Штойера на зимовій Олімпіаді, а саме – як приватної особи. Таким чином йому неофіційно може бути дозволено й надалі опікуватися фігуристами Оленою Савченко та Робіном Шовкови. Щоправда, в такому разі виникнуть проблеми з розміщенням фігуристів, оскільки Штойер не матиме права проходити на територію олімпійського центру. Сам Штойер не виключає, що в майбутньому після такого інциденту може взагалі полишити Німеччину.

Варто додати, що на пару Савченко-Шовкови німецькі вболівальники покладають великі надії. Відтак ситуація довкола їхнього тренера і далі не залишатиметься без уваги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG