Доступність посилання

ТОП новини

СП між між РосУкрЕнерго та Нафтогаз України ще немає. Урядовці тікають від журналістів “чорним” ходом.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Спільне підприємство між РосУкрЕнерго та Нафтогаз України ще не створене. Кабінет міністрів України так і не узгодив всі потрібні документи. Коли це буде зроблено, українські урядовці прогнозувати не беруться.

З часу підписання українсько-російської газової угоди минуло чотири тижні. Однак відповідей на ключові питання все ще немає. Скільки часу Україна матиме газ на кордоні з Росією за 95 доларів? У яких саме питаннях газової угоди урядовці не можуть знайти консенсусу? Які особи стоять за РосУкрЕнерго? Перелік питань можна продовжувати. Але відповідей від цього не більшає. Українські ж урядовці явно уникають контактів із засобами масової інформації. Щоб поспілкуватися з міністром палива та енергетики Іваном Плачковим, журналістам довелося ловити його під чоловічою вбиральнею.

“Зараз доопрацьовуються уставні документи, закінчуємо візування статуту, установчий договір, протоколи... Ми ж не можемо, не готові документи підписувати, вони будуть підготовані, узгоджені в установленому порядку, а тоді будуть підписані”.

Це все, чого журналістам вдалося домогтися від пана Плачкова, який після завершення засідання уряду, як і його колега з газових угод Олексій Івченко, втекли від камер і диктофонів через інший вихід.

Міністр економіки Арсеній Яценюк, за яким кореспондентці “Свободи” довелося бігти кілька поверхів, визнав, що його міністерство направило на розгляд Кабміну багато зауважень щодо угоди про створення спільного підприємства з постачання газу в Україну.

“Не цікаво з ким буде підписана домовленість, мені цікаво, щоб в Україну поступав газ за 95 доларів протягом п’яти років, як це заявляли раніше, і покривав би повністю баланс газу,” – сказав Арсеній Яценюк.

І додав: “95 доларів на п’ять років, з внутрішніми 20 мільярдами кубічних метрів, які ми самі добуваємо, і з прийняттям пропозицій Мінекономіки щодо врегулювання внутрішньої ціни на газ. Таким чином збитків не буде. І економіка буде працювати, все буде працювати”.

Експертка Ради з енергетичної політики Секретаріату Президента України Олена Вітер пояснює цю ситуацію так:

“Те, що цього часу намагалася робити РосУкрЕнерго – це спробувати увійти у внутрішній енергетичний ринок України. Те, що намагалися робити наші урядовці – це віддалити компанію, і зробити її формальним учасником енергетичних відносин. Те, що вчора підписав Кабінет Міністрів, і схвалив Антимонопольний комітет – новостворене спільне підприємство - працюватиме на таких самих правах, на яких сьогодні працює “Нафтогаз України”. На думку Антимонопольного комітету – це створить конкуренцію на українському ринку нафтопродуктів. В НАК “Нафтогаз”, звичайно, не зацікавлений у такій ситуації, він хоче зберегти своє монопольне становище”.

Далеко не всі експерти згідні, що участь в ефірі телеканалу “Інтер” виконавчих директорів РосУкрЕнерго Костянтина Чуйченка та Олега Пальчикова є повноцінною презентацією цієї компанії; презентації, яку раніше керівник українського уряду Юрій Єхануров називав обов’язковою умовою створення спільного підприємства.

Олена Вітер пояснює таким чином: “Те, що Кабінет міністрів не настояв на своїй позиції і погодився підписувати договори з РосУкрЕнерго не зважаючи на невиконання умов, свідчить про те, що існують ще додаткові умови, додаткові вимоги, які ми простежити не можемо. Це ті вимоги, які змусили Кабінет Міністрів терміново узгоджувати документи. Ці вимоги існували на вищому рівні, ніж Кабінет Міністрів”.

Всі документи щодо створення українсько-російського спільного підприємства планували підписати до 1 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG