Доступність посилання

ТОП новини

Перемовини Президентів України і Румунії у Києві.


Богдана Костюк Київ, 2 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Роком “нової якості українсько-румунських відносин” хочуть зробити 2006 рік Президенти України і Румунії – Віктор Ющенко і Траян Бесеску. Принаймні, один з кроків на цьому шляху зроблений 2 лютого у Києві: глави сусідніх держав підписали протокол про створення президентської комісії “Бесеску – Ющенко”, а керівники зовнішньополітичних відомств – Борис Тарасюк і Михаїл Унгяну – Угоду про пункти пропуску через державний кордон між Україною і Румунією. Яким бачать перспективи співпраці між Києвом і Бухарестом Президенти Ющенко і Бесеску?

Траян Бесеску зазначив, що минулий рік став роком активізації взаємин між Україною і Румунією на вищому рівні:

“Хочу подякувати українській стороні за 2005 рік, оскільки тоді відбувся прогрес у взаємному розумінні між нашими державами. Тоді ж Україна продемонструвала свою чітку позицію у таких важливих для розвитку нашого регіону питаннях, як безпека і політичне розв’язання Придністровського конфлікту. Київ і Бухарест бачать тут перспективи, виходячи з непорушності кордону сучасної Молдови і необхідності політичного розв’язання проблем у Придністров’ї. Румунія та Україна також готові продовжити переговори з тих проблем, які залишились у наших двосторонніх стосунках з радянських часів. Мусимо подолати ці проблеми спільно, враховуючи наші наміри долучитися до європейської спільноти”.

Враження Президента Віктора Ющенка від перемовин з румунським колегою також позитивні:

“Важливо відмітити, що ми маємо дуже близьку позицію по регіональній політиці, ми обговорили тему Дунай – Чорне море і будівництво каналу; питання політичного врегулювання Придністровського конфлікту. Особлива увага була приділена аналізу організації життя національних меншин – румунів в Україні та українців у Румунії. Разом з Президентом Бесеску ми виходимо із принципів рівності та симетрії в організації співпраці у цьому питанні. МИ обговорили нові виклики, які сформовані на енергетичному ринку. Пошук (енергетичних) альтернатив треба шукати не у ресурсах, які не можна відновлювати, а в інших сферах енергетики. Зокрема, на мій погляд, треба інакше подивитися на перспективи ядерної енергетики, і українські можливості тут є досить великі. І готові запропонувати нашим партнерам спільну участь у реалізації проекту по формуванню циклу ядерного палива”.

Президент України Віктор Ющенко і Президент Румунії Траян Бесеску
Президенти Ющенко і Бесеску поінформували про можливість створення спільного підприємства з розвідки і видобутку газу на Чорноморському шельфі. Крім того, глава української держави закликав співгромадян вивчити румунський досвід запровадження енергозберігаючих технологій.

Одна з основних проблем українсько-румунських відносин – делімітація морських просторів і те, що в міжнародному праві зветься виключними економічними зонами – лишається у центрі уваги лідерів обох держав. Віктор Ющенко з цього приводу зазначив:

“Це проблема, яка успадкована ще з історії Радянського Союзу. Але моє переконання є у тому, що сьогодні ми маємо інструментарій і структуру, яка буде практично на регулярній основі працювати над цією проблемою”.

Президент має на увазі спеціальний комітет, який створюється у рамках українсько-румунської президентської комісії “Бесеску – Ющенко”. На цю комісію обидва Президенти покладають особливі сподівання. Адже крім двосторонніх відносин українсько-румунська взаємодія має серйозний регіональний вимір. Йдеться про європейську енергетичну безпеку, безпеку та співпрацю на Чорному морі, у Центрально-Східній Європі та на Балканському півострові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG