Доступність посилання

ТОП новини

Загадка спільного підприємства.


Тетяна Ярмощук Київ, 2 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Спільне підприємство між “Нафтогазом України” та “РосУкрЕнерго” створене. І має воно назву “УкрГаз-Енерго”. Принаймні, про це заявляв керівник Кабінету Міністрів України Юрій Єхануров. Натомість, у “Нафтогазі” кажуть, що перемовини ще тривають.

Ситуація зі створенням спільного підприємства між “Нафтогазом” та компанією РосУкрЕнерго, яке має постачати російський та середньо азійський газ в Україні, скидається на загадку. Скупенькі коментарі, які урядовці жертвують журналістам гомеопатичними дозами, суперечать один одному. Словом, зрозуміло, що нічого не зрозуміло.

Презентуючи свою програму про довгостроковий розвиток України, глава Кабінету Міністрів Юрій Єхануров заявив, що переговори про створення СП Укргаз-Енерго завершені:

“Ми підписали останній документ, який потрібно. Вчора переговори пройшли дуже успішно. І тому весь переговорний процес реально завершився сьогодні десь так близько десятої години ранку – пів на одинадцяту”.

Однак через півгодини речник “Нафтогаз України” Едуард Занюк повідомив радіо “Свобода”, що переговори ще не закінчилися:

“Зараз робочі групи працюють над документами щодо створення спільного підприємства і іншими договорами, як з українського, так і з російського боку. Ідуть суто технічні вже моменти” .

Не можуть зрозуміти ситуацію навколо газового СП і експерти. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін:

“Одні заявляють, що все створено, підписано. Інші ж заявляють, що ще не все підписано. Одні заяви суперечать іншим. Жодного матеріалу переговорники, ані не надрукували, ані навіть не показали. Така закритість свідчить, що не все добре в українському королівстві. Окрім створення славнозвісного СП, підписуються і інші документи, які будуть формувати баланс газу для України на поточний рік. І, можливо, буде показана вже якась формула, про яку навіть говорив Путін. Показав таке знання нафтогазового сектору, використовував такі терміни як газолін, топковий мазут, якусь ахінейну формулу, яку важко осмислити”.

Найсуперечливішими питання українсько-російських перемовин експерти називають не зовсім прозору репутацію РосУкрЕнерго та термін, впродовж якого Україна матиме газ за 95 доларів на кордоні з Росією. В українсько-російській угоді від 4 січня йшлося про те, що така ціна стосується 34 млрд. кубів і діє лише у першому півріччі 2006.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG