Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за спільним газовим підприємством між “Нафтогазом” та РосУкренерго?


Марина Пирожук Гості: Сергій Єрмілов - директор ін-ту проблем екології та енергозбереження, екс-міністр палива та енергетики; Андрій Бульвінський - експерт школи політичної аналітики КМА; Олена Вітер - експерт з газових питань (телефоном).

Аудіозапис програми:

Київ, 2 лютого 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 2 лютого. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Хто і що стоїть за спільним газовим підприємством між “Нафтогазом” та РосУкрЕнерго?”

Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із директором Ін-ту проблем екології та енергозбереження, екс-міністром палива та енергетики Сергієм Єрміловим, експертом школи політаналітики Києво-Могилянської академії Андрієм Бульвінським та експертом з газових питань Оленою Вітер, яка з нами на зв’язку телефоном.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у нашій програмі!

Спільне підприємство між “Нафтогазом України” та “РосУкрЕнерго” створене. І має воно назву “УкрГазЕнерго”. Принаймні, про це сьогодні заявив український прем’єр Юрій Єхануров. Подробиці у матеріалі кореспондентки свободи Тетяни Ярмощук.

Тетяна Ярмощук

Ситуація зі створенням спільного підприємства між “Нафтогазом” та компанією “РосУкрЕнерго”, яка має постачати російський та середньоазіатський газ в Україну, скидається на загадку. Скупенькі коментарі, які урядовці жертвують журналістам гомеопатичними дозами, суперечать один одному. Словом, зрозуміло, що нічого не зрозуміло.

Презентуючи свою програму про довгостроковий розвиток України, глава Кабінету Міністрів Юрій Єхануров заявив, що переговори про створення СП “УкГазЕнерго” завершені.

Юрій Єхануров

Ми підписали останній документ, який потрібно. Вчора переговори пройшли дуже успішно. І тому весь переговорний процес реально завершився сьогодні десь так близько десятої години ранку, пів на одинадцяту.

Тетяна Ярмощук

Однак через півгодини речник “Нафтогаз України” Едуард Занюк повідомив радіо “Свобода”, що переговори ще не закінчилися.

Едуард Занюк

Зараз робочі групи працюють над документами щодо створення спільного підприємства і іншими договорами як з українського, так і з російського боку. Ідуть суто технічні вже моменти.

Тетяна Ярмощук

Не можуть зрозуміти ситуацію навколо газового СП і експерти.

Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

Володимир Саприкін

Одні заявляють, що все створено, підписано. Інші ж заявляють, що ще не все підписано. Одні заяви суперечать іншим.

Жодного матеріалу переговорники ані не надрукували, ані навіть не показали.

Така закритість свідчить, що не все добре в українському королівстві.

Окрім створення славнозвісного СП підписуються і інші документи, які будуть формувати баланс газу для України на поточний рік. І, можливо, буде показана вже якась формула, про яку навіть говорив Путін. Показав таке знання нафтогазового сектору, використовував такі терміни як газолін, топковий мазут, якусь ахінейну формулу, яку важко осмислити.

Тетяна Ярмощук

Найсуперечливішими питання українсько-російських перемовин експерти називають не зовсім прозору репутацію “РосУкрЕнерго” та термін, впродовж якого Україна матиме газ за 95 доларів на кордоні з Росією.

В українсько-російській угоді від 4 січня йшлося про те, що така ціна стосується 34 млрд. кубів і діє лише у першому півріччі 2006.

Марина Пирожук

Шановні гості, переговори про газове спільне підприємство завершені, як твердить пан Єхануров. Чи знаєте ви предмет домовленостей?

Андрій Бульвінський

Остання інформація прозвучала буквально декілька хвилин тому. Наскільки було зрозуміло з прямого включення, яке ми щойно почули, була підписана домовленість про створення СП російського. Як видається з попередніх слів фахівців НАК “Нафтогаз України”, на прийнятних для України умовах.

Ключове питання – це, очевидно, те, що НАК “Нафтогаз” ніяких матеріальних ресурсів не закладала в СП, а виключно у грошовій формі.

Олена Вітер

Основна боротьба йшлася про те, чи буде це СП “РосУкрЕнерго” і “Нафтогазу” присутнє на українському ринку як альтернатива НАК “Нафтогазу”.

А закінчилася ця боротьба тим, що НАК “Нафтогаз” фактично програв на українському ринку. Як свого часу говорили в Антимонопольному комітеті, будуть існувати дві структури НАК “Нафтогаз” і СП “Нафтогазу” і “РосУкрЕнерго”.

А наслідки можуть бути такими. З одного боку, це створить певну конкуренцію на ринку. Хоча не настільки якісну, якби тут була б присутня, скажімо, європейська компанія. З іншого боку, існує значно більша небезпека, а це те, що СП буде мати доступ до інформації внутрішньої енергетичної української, що небезпечно для українських національних інтересів.

Марина Пирожук

Пані Вітер, Ви кажете, що “Нафтогаз” програв, але водночас буде конкуренція. Якщо говорити простою мовою, то це добре для України чи це погано для України?

Олена Вітер

Покаже час. Формально, згідно з такими справами, як лібералізація ринку, то це краще, тому що чим більше учасників на ринку енергетичному, тим більша конкуренція, тим кращі умови можуть постачатися споживачам чи підприємствам.

З іншого боку, наскільки цей гравець, СП, є ефективним і здатним конкурувати з НАК “Нафтогаз”, то це покаже лише час.

Сергій Єрмілов

Я буду досить жорстко зараз казати. Прошу дати мені трошки більше часу.

Марина Пирожук

Ви ж в ефірі радіо “Свобода”. У нас можна висловлюватися усім.

Сергій Єрмілов

На жаль, я сьогодні відмовився від ефіру у цей же час на “5-му каналі”. Радіо “Свобода”, можливо, сьогодні чи не єдине джерело почуття правди, тому що зараз більшість ЗМІ просто припинили друкувати і оголошувати те, що кажуть фахівці по цій темі.

Марина Пирожук

Щось таки говорять. Чи є певні маніпуляції? Спотворюють інформацію чи...?

Сергій Єрмілов

Просто більшість ЗМІ (я маю інформацію від журналістів), просто головні редактори не виставляють цей матеріал. Я думаю, що у більшості випадків це домовленість з “РосУкрЕнерго” і з людьми, які за цим стоять.

Марина Пирожук

Виходить, що вони обслуговують інтереси влади?

Сергій Єрмілов

І влади, і “РосУкрЕнерго”.

Але давайте повернемося до теми.

Що ж відбулося? На жаль, ще більшість експертів, і більшість урядовців не зрозуміли, що відбулося.

Сьогодні можна привітати В.В.Путіна з блискучою перемогою над Україною. Ця операція готувалася ще задовго до Помаранчевої революції.

Користуючись повною безпомічністю і некомпетентністю цієї влади (а ми ще дізнаємося про випадки користі цієї влади), сьогодні відбулося не створення СП, а сьогодні відбулося відкриття філії РАТ “Газпром” в Україні замість НАК “Нафтогаз”. Це відбулося зовсім безкоштовно для РФ.

Сьогоднішній день в календарі ми можемо позначити чорною міткою для України, бо з сьогоднішнього дня починається згортання незалежності України як держави, яка була проголошена майже 15 років тому.

На мій особистий жаль і на нашу печаль спільну, Іудою незалежності України стає Президент Ющенко спільно з прем’єр-міністром, з міністром палива та енергетики та інших.

На жаль, пан Івченко сьогодні вже чекає в приймальні як голова НАК “Нафтогаз” у пана Вороніна. А той його не приймає. Я думаю, що взагалі йому скоро відключать телефон, бо він сьогодні непотрібний як голова НАК “Нафтогаз”.

Можливо, це буде не так швидко, як могло би бути, але ми побачимо, що скоро вплив РФ значно збільшиться, а це позначиться не тільки на економіці, а й на внутрішній політиці.

Марина Пирожук

Пане Єрмілов, Ви робите досить серйозні заяви. Ви кажете, що Росія виграла, перемогла, що це фактично кінець незалежності України. Чи свідома цього всього українська влада?

Сергій Єрмілов

Я думаю, що пан Ющенко зробив угоду. Йому сьогодні пообіцяли, що НСНУ переможе на виборах впевнено. Але далі буде процес, яким сам Ющенко не буде керувати. Я хочу, щоб це всі зрозуміли.

Марина Пирожук

Тобто Ви вважаєте, що Президент України пішов на це свідомо?

Сергій Єрмілов

Як він сам казав, це з його слів свідомо. Всі кризи, які відбувалися поруч з цією проблемою: криза ЧФ, моряків, молочна, м’ясна, сирна криза, то це були відволікаючі маневри. Навіть “РосУкрЕнерго” – це відволікаючий маневр. Навіть ціна 230 дол. за російський газ – це відволікаючий маневр. Ніякого російського газу, жодного кубічного метру в Україні не буде. На ці 5 років ми будемо отримувати середньоазіатський газ. Немає значення, яка це буде ціна, щоб всі розуміли.

4 січня, крім оцієї так званої трьохсторонньої угоди або протоколу, були підписані ще інші документи. В цих документах відкладена до 2030 року віддача сховищ за смішною ціною.

Марина Пирожук

Чому довкола цього такі таємниці?

Сергій Єрмілов

Я на власні очі бачив ці документи.

Марина Пирожук

Ви бачили, але про ці документи не знає громадськість.

Сергій Єрмілов

Я думаю, що Президент і прем’єр-міністр повинні були поінформувати громадськість і суспільство про те, що це існує. Тому я кажу про такі речі так жорстко.

Крім цього був укладений контракт до 2030 року на транзит за ціною 1.6 дол. і ще інші речі. Тому сьогодні обговорювати проблему, якби перемогла Україна, НАК “Нафтогаз”, споживачі, то це є вже вторинним.

Сьогодні на першому місці стає те, як далі будувати нашу політикую, стратегію і як виходити Україні з цієї кризи. Я думаю, що ще є час доки філія РАО “Газпром” не уклала угоди з підприємствами і з облгазами на постачання газу, доки не розторгнута угода НАК “Нафтогазу” з Туркменістаном (це головна річ сьогодні), то ми ще маємо можливість змінити ситуацію.

Я думаю, що Президент Ющенко ще може змінити це і відправити у відставку, хто підписав це, показати, що він дійсно Президент незалежної України.

Марина Пирожук

Може українська влада спертися на рішення ВР, яке критикувало ці газові угоди? Це може бути аргументом, який може використати українська влада?

Сергій Єрмілов

На жаль, ВР зробила велику помилку, відправляючи у відставку уряд. Це була також певна маніпуляція для протаскування цієї угоди.

Марина Пирожук

Пані Вітер, Ви фактично тут у нас представляєте владу, бо Ви працюєте у Секретаріаті Президента України. Президент володіє інформацією про ризики цих угод?

Олена Вітер

По-перше, я б хотіла зазначити, що в даному випадку я виступаю як експерт з енергетики. Я не хочу в даному випадку виступати від імені Президента. Я можу зазначити, що Президент володіє ризиками, які пов’язані з цими документами.

Якщо ви згадаєте кінець грудня - початок січня, то Президент на відміну від попередньої влади особисто сидів в компанії “Укртрансгаз” і НАК “Нафтогазі” і особисто вирішував питання по тому, як повинна працювати газотранспортна система, як вона працює, які проблеми можуть виникати в нас у випадку, якщо Росія справді виконає свої погрози і відключить газ.

Марина Пирожук

Чи враховує він зауваження тих експертів, які мають альтернативну точку зору, ту позицію, яку, скажімо, висловив пан Єрмілов?

Олена Вітер

Так, я переконана, що ті люди, які відстоюють думку пана Єрмілов, зокрема, мають можливість донести її до Президента.

Сергій Єрмілов

Я вчора і позавчора давав коментарі з цього приводу. Президент Ющенко взагалі не коментує ніяк цю угоду. Єдиний коментар був в “Уолстріт Джорнал”. В Запоріжжі вчора він взагалі сказав, на мій погляд, як в анекдоті про колеса і насоси. Коли запитували, хто є засновником “РосУкрЕнерго”, він сказав, що з боку держави державних структур там немає. Про це запитували.

Марина Пирожук

До речі, про “РосУкрЕнерго”. Єхануров сьогодні висловив сподівання, що представники “РосУкрЕнерго” нададуть додаткову інформацію про компанію до кінця дня. Однак інформації про це ніде не було.

Олена Вітер

Щодо газосховищ, то згідно з документами газосховища не будуть відноситися до справи компетенції створеного СП. Це неправда.

Другий момент, з приводу критики паном Єрміловим ситуації, яка склалася 4 січня – підписання договору. Я думаю, що правильними є ті заяви Президента, який каже про те, що 20-40 градусний мороз в Україні не було особливого вибору, тим більше так, як поставила питання Росія.

Марина Пирожук

Пані Вітер, Ви особисто, як експерт у цій ділянці, бачите якісь загрози незалежності України?

Олена Вітер

Я бачу загрози того, що Росія буде отримувати значно серйознішу інформацію про стан російського енергетичного ринку. Те, що створене СП буде серйозним гравцем на українському ринку, то це так.

Марина Пирожук

То чи варто Україні погоджуватись на такі умови?

Олена Вітер

Я переконана, що окрім тих умов, які ми знаємо, я маю на увазі нас з вами і також пана Єрмілова, є ще певні умови, в яких мусить працювати нинішній уряд і нинішні

й Президент.

Нинішня ситуація в енергетиці обговорюється не лише в форматі Україна-Росія, а в форматі Україна-Росія-ЄС. ЄС також є елементом, суб’єктом нинішнього конфлікту і того як він вирішується.

Я не можу говорити про всі деталі і також не раджу, щоб ми зараз абсолютно влізали у всі деталі, тим більше, робили якісь надто радикальні висновки.

Сергій Єрмілов

Пані Вітер з сьогоднішнього дня Україна не має жодного шансу ні стати членом ЄС, НАТО, ні взагалі якісь цивілізовані відносини вести цьому напрямку.

Марина Пирожук

Хто реально буде відповідати за постачання газу в Україні? “Укргазенерго”, “РосУкрЕнерго”, “Нафтогаз”, “Газпром”, Путін, Ющенко, Єхануров?

Андрій Бульвінський

Оскільки газ російський, то при будь-яких розкладах Росія буде це контролювати. Раніше це був один спосіб домовлений, зараз це буде інший спосіб домовлений. Україна не має достатнього видобутку. Оскільки газ російський, то Росія пропонує ті форми, які вона хоче. Інше питання, за яких обставин це відбувається, які можливості України.

Марина Пирожук

Ситуація загрозлива, на Ваш погляд?

Андрій Бульвінський

Я хотів би подивитись на цю ситуацію з іншого боку. Яка була взагалі реальна альтернатива в перших числах січня цього року? Якщо Україна жорстко відмовляється від умов по ціні, очевидно, що ціна несправедлива, схема корупційна. Потрібно було домовлятися.

Марина Пирожук

Я дякую за розмову!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG