Доступність посилання

ТОП новини

Чи поставило створення СП крапку у газових баталіях?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Спільне підприємство між “Нафтогазом” та РосУкрЕнерго, яке згідно з українсько-російською угодою від 4 січня має постачати в Україну російський та середньо азійський газ нарешті створили. Утворення зватиметься “Укргаз-Енерго” і постачатиме в Україну газ до 2011 року.

Отже, “Укргаз-Енерго” поставлятиме в Україну російський та середньоазійський газ. Виконувачем обов’язки голови правління “Укргаз-Енерго” призначили заступника правління “Нафтогазу” Ігоря Вороніна, а головою наглядової ради – заступника керівника “Газпрому” Алєксандра Рязанова. Спільне підприємство створили на паритетних засадах. За словами речника “Нафтогазу” Едуарда Занюка, у статутний фонд підприємства вноситимуться лише гроші. РосУкренЕрго цьогоріч має поставити Україні 34 мільярди кубометрів газу, а в наступні чотири роки – до 60 мільярдів щороку. Едуард Занюк запевняв у четвер, що протягом п’яти років Україна купуватиме газ на кордоні з Росією за 95 доларів...

Але представники РосУкрЕнерго кажуть, що ціна на поставки газу в Україну задокументована лише на 34 мільярди кубометрів газу. Далі – визначатиметься за формулою і залежатиме від закупівельної ціни середньоазійського газу.

Таку заяву росукренергівців заступник Секретаріату Президента Анатолій Матвієнко пояснює так: “Те, що Туркменістан є третьою стороною, або четвертою, якщо включати ще й комерційні структури, і він не брав ніякої участі у підписанні цього документу, то очевидно з цим пов’язана певна формула, яка застерігає обидві сторони від якоїсь патової ситуації. Ми маємо гарантії, що таку ціну ми матимемо протягом п’яти років”.

Які це гарантії, наразі не відомо. Невідомо також, які ситуації можуть бути розцінені як патові, і чи не виникне така ситуація, скажімо, завтра? Колишній глава Секретаріату Президента Олександр Зінченко вважає, що в газовому питанні крапку ще не поставили:

“Організаційна частина створення СП не є надзвичайно вигідною для України. На жаль, все більше і більше в тінь відходить угода яка визначає українсько-російські газові відносини 2203-2013 років” – зазначив пан Зінченко.

У ситуації зі створенням цього СП не можуть розібратися і експерти, оскільки підписаної угоди в руках ніхто не тримав. Інформація ж, яку постачають до інформаційного поля особи, причетні до газових угод, не придатна для хоча б скільки-небудь серйозного аналізу ситуації.

Експертка економічних програм Центру Разумкова Марта Кузьман в інтерв’ю радіо “Свобода”:

“Коли є суперечлива інформація, це зразу наштовхує на думку, що це комусь вигідно. Мабуть є якісь не дуже приємні умови цього договору, які Україна вимушена була підписати, які перед виборами хотілося б замовчати. Те що я чула з новин, у мене залишило дуже добрі враження. Тобто, що там є прописаний пункт, на основі якого наша газотранспортна система у жодному випадку не може бути передана спільному підприємству, ” – каже Марта Кузьман.

Доктор економічних наук Олексій Плотніков, який балотується до парламенті у списку Партії регіонів, не бачить ніякої економічної доцільності у створенні “Укргаз-Енерго”:

“Я не дуже розумію для чого було створювати це СП з точки зору економічної доцільності. Відносини “Нафтогазу” з РосУкрЕнерго – це відносини української структури з посередником. А тут створюється ще один посередник між посередником та “Нафтогазом України”. Виходить між Газпромом та “Нафтогазом” буде один посередник РосУкрЕнерго, а інший це СП. З точки зору економічної доцільності це дуже сумнівно” – вважає Олексій Плотніков.

Брак інформації породжує зливу чуток; але ті, хто мав би їх спростовувати чи підтверджувати, сьогодні воліють відмикати мобільні телефони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG