Доступність посилання

ТОП новини

Американські гранти українським бібліотекам.


Богдана Костюк Київ, 3 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Посольство США надало тринадцять грантів українським бібліотекам – кошти підуть на відкриття безкоштовних громадських центрів Інтернету. Ці гранти розподіляються згідно американської програми “Інтернет для читачів публічних бібліотек”, її мета – підтримати доступ до інформації громадянам України.

За останні 5 років уряд США у рамках програми “Інтернет для читачів публічних бібліотек” виділив українським бібліотекам близько півтора мільйона доларів на відкриття інтернет – центрів. Серед цьогорічних переможців – бібліотеки у містечках і селах Вінничини, Тернопільщини, Полтавщини, Луганщини, у Криму.

Один з переможців змагань за грант – Решетилівська районна бібліотека, директора якої Наталя Денисенко розповідає:

“Ми виграли грант у сумі $ 12.335. На ці кошти ми закупляємо обладнання, програмне забезпечення, також плата системному адміністратору і людині, яка буде проводити навчання з користувачами. Отак кошти на два роки і витратяться. У нас буде інтернет – центр, ми закупляємо 5 комп‘ютерів. Робота інтернет – центру – це там свої правила будуть, це доступ до інтернету. І ми ж можемо – бібліотечні працівники – зробити свої web-сторінки, пропагувати наш край і свою бібліотеку. Може, ми там щось хороше творче зробимо і будемо пропонувати іншим бібліотекам і брати досвід інших бібліотек”.

Влітку цього року закінчується дворічний термін використання гранту у Центральній бібліотеці міста Прилуки, що на Чернігівщині: її директорка Тетяна Печена каже, що лише минулого року послугами інтернет – центру користувалися близько тисячі прилучан, більшість з них – школярі і студенти. А системний адміністратор бібліотеки Ігор Степаненко розповідає:

“Програма діє кілька років. Два етапи було, Прилуки приймали участь і у першому і у другому – але у першому етапі не отримали грант, а у другому отримали. Проект розрахований на два роки, тобто планується, що за два роки бібліотека зможе вже сама заробляти гроші на цьому. У нас проект ще не закінчився – два роки буде влітку. НА даному етапі доступ користувачів до інтернету безкоштовний, будь-який житель міста може прийти у бібліотеку і безкоштовно отримати доступ до інтернету”.

Працівники бібліотек – учасники програми – стверджують, що по закінченні гранту платня за користування інтернетом не буде великою і враховуватиме матеріальні можливості мешканців того населеного пункту, де працює інтернет – центр.
XS
SM
MD
LG