Доступність посилання

ТОП новини

Україна все наближається до СОТ і має добрі шанси.


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна вже в березні може підійти дуже близько до завершення багатосторонніх переговорів щодо вступу до Світової організації торгівлі, а наприкінці року відповідні документи можуть бути внесені у Верховну Раду. Такий прогноз висловив заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький після переговорів із представниками Єврокомісії в Брюсселі.

Україна розраховує на березневих переговорах у Женеві вийти на фінішну пряму перед вступом до Світової організації торгівлі. Нині Київ намагається владнати всі проблеми, які ще існують на шляху до СОТ.

Цьому питанню були присвячені й переговори заступника керівника Міністерства економіки України Валерія П’ятницького з представниками Єврокомісії. Говорить Валерій П’ятницький: “У нас була мета – не домовлятися про щось конкретне, що виражається в кілограмах, метрах, євро і так далі і тому подібне. А основна частина наших консультацій, їхня мета була проконсультуватися щодо остаточних штрихів для нашого вступу до СОТ”, – сказав заступник голови економічного відомства.

Він нагадав, що в деяких членів Світової організації торгівлі ще існують застереження щодо вступу Києва. Йдеться, наприклад, про вимоги до України відмовитися від експортного мита – це, за словами П’ятницького, країна виконати на сьогодні не може. Чільний представник Мінекономіки повідомив, що Єврокомісія розуміє: не все необхідне законодавство повинне бути ухвалене ще до вступу України до Світової організації торгівлі. За його словами, Київ може знайти формулу переходу до більш ліберальних відносин упродовж певного часу – скажімо, за п’ять років після вступу.

Коли ж може відбутися вступ України до Світової організації торгівлі? Говорить Валерій П’ятницький: “Немає чистоти експерименту. Якщо б це залежало, умовно кажучи, від групи фахівців, які ведуть переговори, – це одна ситуація. Але це ідеалізація. Звичайно, ми мрійники, і ми б хотіли, щоб так було, але такого ніколи не було й не буде. Ми не повинні скидати з рахунків ту ситуацію, яка на сьогоднішній день є в країні, тобто, ми готуємось до виборів, і звичайно, що в деяких випадках інтереси політичні превалюють над інтересами суто прагматичними, економічними”.

За його словами, наприкінці року відповідний пакет документів щодо вступу України до СОТ може бути внесено у Верховну Раду. Валерій П’ятницький упевнений, що і Київ, і Брюссель розуміють: вступ України до Світової організації торгівлі має відбутися якнайшвидше. Києву це дасть можливість розпочати переговори з Єврокомісією щодо зони вільної торгівлі з країнами ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG