Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за РосУкрЕнерго? Президент Росії Владімір Путін каже, що половина акцій компанії належить Україні. Україна ці закиди спростовує.


Тетяна Ярмощук Київ, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - України готова розірвати газові угоди, якщо того захоче російська сторона. Про це заявив сьогодні керівник українського уряду Юрій Єхануров. Пан Єхануров спростував також заяву Президента Росії Владіміра Путіна, що 50% компанії РосУкрЕнерго належить Україні. Кабінет Міністрів України доручив Міністерству палива та енергетики оприлюднити дані про РосУкрЕнерго”.

Схоже, що починається друга серія українсько-російської газової історії у жанрі детектив. Цього разу її фігурантами безпосередньо є перші керівники України та Росії. Ще тиждень тому Президент Віктор Ющенка заявив, що Україна не має жодного стосунку до компанії РосУкрЕнерго, спільно з якою НАК “Нафтогаз” створив підприємство “Укргаз-Енерго”, яке протягом п’яти років має постачати в Україну російський та середньоазійський газ. В свою чергу, керівник українського уряду Юрій Єхануров та голова “Нафтогазу” Олексій Івченко в один голос твердили, що компанію РосУкрЕнерго в якості посередника нав’язала українцям російська сторона. Однак у вівторок Президент Російської Федерації Владімір Путін заявив, що 50% “РосУкрЕнерго” належать Україні. А пропозиція, щоб саме РосУкрЕнерго постачала газ в Україну надійшла з Києва. А вже заяву Путіна, своєю чергою, спростував керівник Кабінету Міністрів України Юрій Єхануров:

“Я пропоную Фонду державного майна з сьогоднішнього дня оголосити конкурс. Якщо хтось знайде частку українського майна в РосУкрЕнерго, виставити на продаж, на аукціон за ціною одна гривня. Я думаю, що бажаючих пошукати цю частку знайдеться багато в світі. І прошу залучати до цього всю громадськість, яка тільки є в Україні” .

Пан Єхануров зазначив також, що України готова розірвати газові угоди, якщо того захоче російська сторона. Керівник енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін вважає, що довести свою непричетність до РосУкрЕнерго – питання честі:

“Я на 100 відсотків впевнений, що жодна українська державна структура не має до цього відношення. Але чи українські приватні структур чи українські громадяни причетні до цієї утаємниченої компанії? Питання відкрите, досить важко говорити що Путін каже неправду, чи українські керівники кажуть неправду. Треба довести з документами в руках, кому ж належить ця компанія”.

Колишній заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий радить за коментарями щодо РосУкрЕнерго звертатися до Райфайзенбанку:

“Саме цей велимиповажний банк дав свій бренд щоб створити РосУкрЕнерго. Зараз настав час запитати цю поважну установу хто стоїть за 50 процентами, які, як вважає Путін є суто українськими. Вони і створені під егідою Райфайзенбанку”.

Зазначив Олександр Чалий і додав:

“В світі дуже негативно сприймають РосУкрЕнерго, як непрозорого і незрозумілого посередника між найбільшим виробником газу в Європі і найбільшим транзитером газу в Європі. Тому Президент Путін не хоче щоб тінь підозри впала на Російську Федерацію і безпосередньо Президента Росії. Як я розумію, Президент України теж хоче провести межу між ним, Україною, і РосУкрЕнерго” .

А тим часом народні депутати Ігор Шурма, фракція СДПУ(О) і комуніст Юрій Соломатін зробили депутатський запит до генерального прокурора України та голови СБУ з проханням перевірити причетність народного депутата Петра Ющенка, брата Президента до газових оборудок.

Ігор Шурма в інтерв’ю радіо “Свобода”:

“Ми оприлюднили дані, які потребують додаткової перевірки, але ці дані гуляють по інтернет виданнях у Європі, про те, що напередодні підписання газової угоди 4 січня, 3 січня РосУкрЕнерго перерахувала на рахунки фірми “Петрогаз” в Дубаї та “Рехін” в Портланді суми 52 мільйони і 13 відповідно. На основі інформації, яка розміщена на тих сайтах, можна було б робити поки-що бездоказовий висновок, що до цих оборудок причетне найближче оточення Віктора Ющенка, зокрема, називалося прізвище його брата”.

Чи довго ще триватиме українсько-російська газова історія сказати важко. Це залежатиме від бажання як української, так і російської влади поставити крапку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG