Доступність посилання

ТОП новини

У Криму сільське господарство зазнає великих збитків від морозів.


Володимир Притула Симферополь, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Небувалі морози і пташиний грип можуть добити кримське сільське господарство, - вважають в уряді Криму. Раніше саме сільське господарство у значній мірі складало основу кримської економіки, а тепер воно потребує допомоги.

У Криму сільське господарство зазнає великих збитків від морозів. Як повідомили у прес-службі кримського уряду, прогнозовані втрати від сильного січневого похолодання плодових культур, а також винограду перевищують в автономії 70%, а, наприклад, персиків і столового винограду – усі 100%. За даними урядової прес-служби, яка посилається на першого заступника міністра аграрної політики АРК Сергія Пелагенка, практично всі виноградарські і садівничі господарства Криму направили до профільних наукових закладів автономії зразки для дослідження ступеню враження від морозів. Точні дані про втрати урожау у кожному районі, і в кожному господарстві будуть відомі після 16 лютого.

Водночас, у Міністерстві агропромислової політики Криму повідомили, що посіви озимих зернових культур “практично не постраждали”, оскільки під час сильних морозів у січні товщина снігового пОкриву була “досить великою”. Тим не менш, втрати озимих в автономії очікуються на загальній площі 3 тисячі гектарів, – повідомив Сергій Пелагенко.

Ще одна біда, що цієї зими впала на кримське село – пташиний грип. Збитки, завдані цією хворобою теж лише підраховуються, але вже зараз можна сказати, що і промислове, і домашнє птахівництво в Криму зазнали суттєвого удару. З початку грудня нинішнього року знищені понад 200 тисяч голів свійської птиці. Під карантином перебували близько 2 десятків населених пунктів автономії. У 4 із них карантинні заходи продовжуються. Причому, сильні морози перервали утилізацію мертвої птиці і дезинфекцію території однієї із птахофабрик у селищі Приморському під Феодосією, де пташиний грип зафіксували в останні дні минулого року.

Учора кримський уряд на своєму засіданні ухвалив рішення дозволити мешканцям присивашських сіл і населених пунктів, де розташовані птахофабрики, тримати на приватному подвір’ї не більше 15-20 голів птиці і лише у спеціальних металевих клітках. Зараз вирішується питання – чи їх нададуть населенню безкоштовно, за рахунок фондів, виділених Кабміном України на боротьбу з пташиним грипом, чи люди купуватимуть їх самі за допомогою пільгових кредитів.

Тим часом міністр охорони здоров’я України Юрій Поляченко заявив у Симферополі, що не виключає поширення пташиного грипу протягом наступних двох місяців усією територією країни. За його словами, можливість епідемії цієї небезпечної хвороби пов’язана з поверненням перелітних птахів. Зважаючи на це, міністерства охорони здоров’я і з питань надзвичайних ситуацій розробили спеціальні заходи з попередження поширення вірусу пташиного грипу. Міністр не навів деталей, але заявив, що слід готуватися “до найгіршого”.

Втім, уже зараз, за повідомленням представників рятувального відомства, мешканці постраждалих від грипу населених пунктів відмовляються здавати птицю без негайної компенсації, і інколи суперечки бувають досить гарячими.
XS
SM
MD
LG