Доступність посилання

ТОП новини

На здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року в галузі музики.


Леся Олійник Київ, 10 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Кожного року в березні, до дня народження Тараса Григоровича Шевченка відбувається нагородження нових лауреатів премії, яка носить його ім’я. Премія ця національна і є найвищою державною відзнакою в галузі культури. Існує вона 45 років. Її першими лауреатами стали Павло Тичина, Платон Майборода і Микола Бажан. У цьому році премію розширили до можливих 10 нагород. На початку кожного року відбувається представлення творчості кандидатів – номінантів на премію імені Тараса Шевченка.

Для того, щоб визначити, хто з музикантів має право стати новим лауреатом найпочеснішої в Україні мистецької премії, їх треба послухати та оцінити. Цим і займаються нині поважні члени журі Шевченківського комітету. Саме в ці дні відбувається прослуховування на здобуття Національної премії України в концертних залах та оперному театрі столиці. Цього року претендентами на звання лауреата в галузі музики є виключно виконавці: два співаки - Іван Пономаренко та Григорій Гаркуша, бандурист Василь Нечепа, дует бандуристів Тараса Лазуркевича і Олега Созанського і чотири диригенти - Валерій Матюхін, Микола Сукач, Віктор Здоренко, хормейстер Олександр Жигун. Сьогодні, 10 лютого в Національній філармонії України відбудеться концерт одного з претендентів. Своє мистецтво диригента буде демонструвати художній керівник і головний диригент Національного ансамблю солістів „Київська камерата”.

Цьому колективу вже майже 30 років. Створив його саме Валерій Матюхін. Тривалий час ансамбль був творчою лабораторією Спілки композиторів України. Власне таким він залишається і нині, оскільки важко назвати сучасного українського композитора, який би не писав для „Київської камерати”. Ансамбль дав життя багатьом творам і відомих, і молодих авторів музики. Нині цей камерний оркестр є одним з провідних музичних колективів України. Він багато гастролює в Україні та за її межами, записує диски. Солістами “Камерати” є відома народна співачка Ніна Матвієнко, співаки Національної опери. Для концерту на здобуття премії “Камерата” обрала програму із творів відомих українських композиторів – Євгена Станковича, Івана Карабиця, Валентина Сильвестрова, Мирослава Скорика, Володимира Зубицького.

А наступний концерт в Національній філармонії представить ще одного претендента на премію – художнього керівника і диригента симфонічного оркестру Чернігівської філармонії. У програмі також твори українських авторів. Отже, судячи з кількості представлених диригентів, виконавська культура України перебуває у розквіті.
XS
SM
MD
LG