Доступність посилання

ТОП новини

У виборчому списку кримського блоку “За Януковича” перебуває раніше засуджений колишній лідер організованого злочинного угруповання.


Володимир Притула Симферополь, 13 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму – черговий політичний скандал. Цього разу його спровокувала заява міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Він публічно заявив, що у виборчому списку Блоку “За Януковича”, висунутому кримськими організаціями Партії Регіонів і Партії “Російський блок”, перебуває раніше судимий колишній лідер організованого злочинного угруповання “Сейлем”. Кримські прихильники Віктора Януковича цього не спростовують.

Вперше про перебування раніше судимого одного із колишніх лідерів організованого злочинного угруповання “Сейлем” у списку виборчого об’єднання “Блок “За Януковича!”, висунутого до кримського парламенту, міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив в ефірі телеканалу АйСіТіВі ще два тижні тому. А днями в Луганську він з посиланням на колишнього начальника кримської міліції, а тепер главу Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля назвав його ім’я.

Юрій Луценко: “Дуже багато іде людей, які причетні до кримінальної сторони українського життя. Як свіжий приклад я вам можу навести інформацію, яку одержав від кримських колег, про те, що у списку однієї з політичних партій до кримської ради балотується раніше судимий, один із лідерів злочинної організації “Сейлем”. За словами Геннадія Геннадієвича Москаля, це – Олександр на прізвище М., реєструється по Партії регіонів, найголовніший лідер усіх бандитів Криму, а також і його “гаманець”. Чесно кажучи, гасла про братерство з Російською Федерацією, які я взагалі то підтримую, на мою думку, апріорі не повинні призводити до того, що під цими гаслами повинні пробратися відверті бандити, судимість яких сьогодні формально погашена. Це дійсно дуже тривожний сигнал”.

Організоване злочинне угруповання “Сейлем”, яке діяло в Криму з кінця 80 до кіня 90-х років минулого століття було розгромлено у період, коли кримську міліцію очолював генерал Геннадій Москаль. “Сейлемівці” на піку своєї сили майже повністю контролювали керівництво парламенту та уряду автономії, мали вплив на Симферопольську та інші міські ради Криму. У міжбандитських розборках тоді загинуло чимало людей, у тому числі – кілька високопосадовців.

Кримським журналістам стало відомо, що міністр мав на увазі Олександра Мельника. З нього формально знята судимість і він має право балотуватися у депутати рад будь-якого рівня. У списку Блоку “За Януковича!” він зареєстрований під 21 номером, як відзначають журналісти – цілком прохідним.

Один з лідерів Блоку і керівник його виборчої кампанії Сергій Цеков пояснює: “Наявність Мельника у нашому виборчому списку, мабуть, пов`язана з тією роботою, яку проводив Мельник, у тому числі й сприяючи діяльності Партії регіонів у Криму у минулий період. Тому він і з`явився у нашому списку”, - сказав один з лідерів Блоку “За Януковича!” Сергій Цеков. Хто ж із присутніх у виборчому списку цього Блоку осіб є так званим “гаманцем” колишнього лідера “Сейлему”, як про це заявив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, поки що про це дізнатися не вдалося.
XS
SM
MD
LG