Доступність посилання

ТОП новини

Балтійські країни підтримують Данію у карикатурній війні.


Людмила Пилип Рига, 14 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Балтійські країни солідарні з Данію та іншими європейськими країнами у „війні карикатур”. Балтійці наполягають, що свобода слова в Європі є цінність, від якої європейці не збираються відмовлятися.

Литва стала однією з країн, ЗМІ яких передрукували карикатури з данських видань на пророка Мухаммеда. Іран висловив протест литовському уряду у зв’язку з публікацією у місцевій газеті „Республіка” скандальних карикатур, які спровокували акції протесту мусульман у багатьох країнах світу. Литовська сторона у відповідь наголосила, що поважає релігійні погляди будь-якої людини, але не виправдовує заходи, спрямовані на обмеження свободи слова.

Сусідня Латвія також висловила свою солідарність з Данією. Про це, зокрема, зазначив прем’єр-міністр країни Айгарс Калвітіс. На його думку, напруга пов’язана з різницею культур, однак реакція мусульманського світу проти Данії є неадекватно гострою.

Айгарс Калвітіс: "Якоюсь мірою ми солідарні з Данією та іншими країнами Європи, тому що від свободи слова та преси Європа не відмовиться ніколи. Хоча ми і не підтримуємо цей конкретний випадок. Думаю, що конфлікт пояснюється різницею культур у світі. Однак реакція мусульманського світу, що проявилася у підпалі посольств Данії та бойкоті данських товарів, є неадекватною тому, що зробили данці".

Представники мусульманських товариств Латвії зазначають, що протести у вигляді погромів не є методом прояву реакції для дійсно релігійних людей і запевняють, що запобігатимуть здійсненню в Латвії подібних акції протесту. Підтримку Данії на державному рівні висловив під час зустрічі в Сицилії керівників оборонних відомств країн-членів НАТО міністр оборони Естонії Юрген Лігі.

Естонські ж ЗМІ вирішили не публікувати карикатури на пророка Мухаммеда, що на думку голови Ради Естонії з преси Тарму Таммерка, може стати першим кроком на шляху до впровадження цензури. Тарму Таммерк зазначає, що згідно з кодексом журналістської етики ЗМІ повинні надавати всебічну інформацію про події у світі та суспільстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG