Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарія захищає свій "податковий рай" від ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Швейцарія і Євросоюз продовжують податкову суперечку. Цього місяця Берн відповість Брюсселю, що його претензії щодо низьких податків у Швейцарії є безпідставними. Таким чином країна хоче зберегти податковий рай для компаній, у тому числі таких непрозорих, як “РосУкрЕнерго”.

Податкова суперечка з Євросоюзом викликала в Швейцарії здивування і роздратування – мовляв, чому брюссельські чиновники втручаються в швейцарський податковий суверенітет.

Історія почалася наприкінці минулого року, коли Брюссель висловив стурбованість, що низькі податки для компаній у Швейцарії порушують домовленість про вільну торгівлю між цією країною та Євросоюзом. Джерела в Єврокомісії кажуть, що Брюссель вирішив порушити це питання із Швейцарією після того, як кілька урядів держав ЄС поскаржилися на швейцарську податкову політику. Відомо, що Британія і Франція були незадоволені рішенням американських міжнародних корпорацій “Проктер енд Гембл” та “Колгейт” перемістити європейські штаб-квартири до Женеви.

Низькими податками в альпійській країні тішаться багато міжнародних корпорацій – наприклад,”Філіпп Моріс”, “Тетра Пак”, “Гул”,”Майкрософт”.

Реєструватися у Швейцарії люблять також і непрозорі компанії з країн колишнього Радянського Союзу. Одним із найбільш показових прикладів можна назвати “РосУкрЕнерго” – посередницьку структуру, яка за новою угодою постачає російський і середньоазійський газ до України. Зареєстрована у Швейцарії компанія викликала підозри ще в уряду Юлії Тимошенко. Британський євродепутат, віце-голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Чарльз Таннок також сумнівається у прозорості “РосУкрЕнерго”. Говорить європарламентарій Таннок:

“На жаль, експорт “Газпрому” передано в дуже непрозору компанію “РосУкрЕнерго”, яка буде єдиним продавцем газу до України. Ця компанія на 50 % належить структурі “Райффайзен Інтернешнл”, власники якої є анонімними. Таким чином завдяки секретній угоді власники неконтрольного пакету акцій у “Газпромі”, а також західні політики можуть звинувачувати “РосУкрЕнерго” у можливості політичної корупції”.

Податки у Швейцарії різні у різних кантонах, при чому кантон Цуґ, у якому зареєстровано таємничого газотрейдера, мав донедавна найнижчий податок. Загалом, експерти вважають, що реєструючись у Швейцарії, компанія може звести свій податок до 7%. А це вдвічі менше, ніж у Росії та Україні, а головне надійніше. Бо колись бідна аграрна країна Швейцарія вважає свою податкову систему наріжним каменем свого добробуту. Позиція Берна є непохитною: швейцарські податки для компаній мають лишатися низькими, навіть якщо вони привертають до країни непрозорий бізнес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG