Доступність посилання

ТОП новини

Звіт по газу.


Влада Саюк Київ, 14 лютий 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна може і відмовитися від послуг "РосУкрЕнерго", якщо на цьому наполягатиме Росія. Так сьогодні під час звіту уряду у парламенті заявив керівник Кабінету міністрів Юрій Єхануров. Урядовці звітували про свої дії у газових переговорах із сусідом. Депутати роботу виконавчої влади визнали незадовільною.

Вартість газу для України зафіксована до 2010 року на рівні 95 доларів США за тисячу кубометрів. Так сьогодні заявив керівник уряду Юрій Єхануров. Він додав, що така ціна за газ є найприйнятнішою для країни.

“Ми взагалі проти посередника. Ми хотіли б, щоб були відносини між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом" . Або якщо це експорт, то це може бути "Газекспорт" - це дочка "Газпрому", але все-таки "Газпром" НАК ”.

Керівник Міністерства економіки Арсеній Яценюк каже: якщо Росія вирішить в односторонньому порядку збільшити вартість газу, то Україна збільшуватиме вартість усіх послуг, які країна надає сусідові.

“Максимально прийнятна ціна для української економіки на поточному етапі складає не вище 110 доларів. Всі інші розмови про будь-які інші ціни є абсолютно неприйнятними, і такими, які приводять економіку до кризового стану”.

Це була думка Арсенія Яценюка. Урядовці також кажуть, що усі чутки про українського засновника "РосУкрЕнерго" не більше, ніж розмови, і абсолютно не відповідають дійсності. В свою чергу представники опозиції цьому не вірять. Член СДПУ(о) Ігор Шурма:

“Сьогодні виступ виконувача обов’язків прем’єр-міністра та міністра фінансів відкрили істинну картину в виконавчій гілці влади. Сьогодні там існує повне непорозуміння. А стосовно того, чи принесе Україні користь газове протистояння, засвідчують ті факти, що Україна позбулася диверсифікації. Ми сьогодні не маємо можливості отримувати газ з трьох джерел, як це було раніше: власний, туркменський та з Росії. Ми сьогодні залежимо виключно від постачальника однієї фірми,це так званого "РосУкрГаз" - "СватБратДубайЕнерго", про яку ми сьогодні нічого не знаємо”.

А регіонал Андрій Клюєв каже, що підприємства отримуватимуть газ дорожче, ніж за 110 долів за тисячу кубометрів. Адже їм ще доведеться платити за транспортування та податки, отож виходить більше 130 доларів США за тисячу кубометрів газу. І це може підірвати економіку країни.

“Підвищення цін на газ - це поштовх до інфляції. Це незворотньо негативно позначиться на економіці та бюджетах всіх рівнів та населення. Поява в газових стосунках між Україною та Росією третього суб’єкта, посередницької фірми, "РосУкрЕнерго" і створення з ним спільного підприємства може нанести важкий удар по національній безпеці України. Вже всім зрозуміло, що це призведе до передачі НАК "Нафтогаз" своїх функцій з розподілення та продажу газу спільному підприємству. Друге до використання непрозорих схем ціноутворення”.

Депутати, заслухавши звіт уряду, визнали роботу Кабінету міністрів із забезпечення країни газом незадовільною. Вони вимагають надати їм усі документи по російсько-українських газових переговорах. А Генеральну прокуратуру просять з’ясувати, чому не виконується попередня депутатська постанова від 19 січня про незадовільну роботу Кабінету міністрів у питанні забезпечення країни газом. Тоді депутати вдруге звільнили зі своїх посад міністра палива та енергетики Плачкова та міністра юстиції Головатого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG