Доступність посилання

ТОП новини

У Криму завершилася реєстрація виборчих списків.


Володимир Притула Симферополь, 15 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму завершилася реєстрація виборчих списків на виборах до Верховної Ради автономії. Загалом на 100 місць місця у кримському парламенті претендують 46-ть кримських організацій політичних партій і блоків.

Документи від суб’єктів виборчого процесу надходили до кримського виборчкому до останнього моменту, коли ще закон дозволяв їх приймати. Зокрема, активісти однієї із партій принесли свої папери за 4 хвилини до 12 години ночі. Кримський виборчком відмовив у реєстрації лише одній парторганізації – місцевому відділенню Соціально-Християнської партії, активісти якої подали лише 70 підписів на підтримку свого списку, тоді як потрібно тисячу. Після перевірки виявилося, що й ті 70 оформлені неправильно.

Інтрига зі скандальною нереєстрацією виборчого списку блоку “За Януковича!”, про що ми розповідали минулого тижня, трималася лише дві доби. Минулої суботи Виборча комісія Криму його таки зареєструвала. Прихильники українського екс-прем’єра інцидент з нереєстрацією назвали “інтригами “помаранчевих”, тоді як їхні політичні опоненти – “передвиборчою технологією “регіоналів”.

Найдовший виборчий список – у кримських комуністів, у ньому 100 прізвищ, як і місць у парламенті автономії. Найкоротший – у маловідомої в регіоні партії "Народна довіра": Виборчком Криму зареєстрував лише 3-х кандидатів з 4-х висунутих цією парторганізацією. По 5 нандидатів у депутати у своїх списках мають ще три кримські відділення партій. Від 50 до 100 осіб у списках блоків “За Януковича!”, БЮТ, “Наш Крим” і партії “Народнийо Союз “Наша Україна”. Саме ці політичні сили і вважаються у Криму фаворитами нинішньої виборчої кампанії до Верховної Ради АРК.

Місцева преса серед лідерів соціологічних опитувань називає блок “За Януковича”, Компартію, партію “Союз”, Народний Союз “Наша Україна”, Блок Сергія Куницина, Блок Юлії Тимошенко і Народний рух України. За різноманітними прогнозами, саме названі політичні сили мають шанси потрапити до кримського парламенту. На межі 3-відсоткового бар’єру коливається популярність кримських блоків “Не так”, “Народна опозиція” Наталі Вітренко і “Наш Крим”, а також партії “Реформи і порядок”, список якої очолив головний кримський податківець Валерій Пробий-Голова.

Загалом кримський виборчий бюлетень буде не коротшим загальноукраїнського. Місцеві спостерігачі вважають, що якщо жодна із 46-ти зареєстрованих політичних сил не зніме свій список з виборів, то кримчанам буде непросто розібратися з таким довгим виборчим бюлетенем.
XS
SM
MD
LG