Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині пообіцяли карати за адмінресурс і фальсифікації.


Петро Каландирець


Одеса, 15 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - „Усіх виконавців фальсифікації виборів 2004 року в регіоні захистив я, і тому вони сьогодні не сидять у в’язницях”. Таку заяву зробив на проведеній 15 лютого в Одесі нараді голова Одеської обласної держадміністрації. Василь Цушко закликав керівників районів та виборчих комісії не допустити запровадження адмінресурсу і провести чесні вибори.

„ Дамо право нашим виборцям проголосувати так, як вони хочуть. Не примушувати і не фальсифікувати вибори. Це є завданням номер один. Нехай оберуть того, хто переможе. Керівники на місцях мають не допускати проявів адмінресурсу”, - сказав у виступі на нараді голова Одеської обласної держадміністрації і пообіцяв звільнити з посади ректора Балтського педагогічного училища „за факти використання студентів у агітаційній кампанії”.

Василь Цушко: „Навіщо дітей 15 років примушувати брати участь у виборчій кампанії і ще й не розраховуватися з ними? Вони ж потім скаржаться до влади і це доходить до мене. Попередив директора педучилища, а він продовжує такі свої дії. Я звільню його. Давайте зупинимо це все”.

Минулого тижня Одеський міський голова вже звільнив з посади заступника голови Суворовської райдержадміністрації Дмитра Таранова за „втручання в діяльність окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №132 Одеси, про що членами окружної виборчої комісії був складений відповідний акт”.

А голова Одеської облдержадміністрації повідомив, що на час участі у виборчій кампанії має намір подати заяву про відпустку.

Цікавою була і заява Василя Цушка про те, що вже після виборів 2006 року буде сформований Конституційний суд і недоторканність з депутатів місцевих Рад знімуть. Для депутатів парламенту вона має бути обмеженою. “Не можна виводити за межі Закону 300 тисяч осіб. Недоторканними не повинні бути і судді. Така моя позиція”.

Учасники наради
Голова Одеської обласної держадміністрації запевнив, що у разі виявлення фактів фальсифікацій чи застосування адмінресурсу з боку чиновників різного рівня він „буде вимагати від прокуратури доводити справи про порушення Закону „Про вибори” до логічного завершення”. За його словами, після президентських виборів 2004 року „організатори фальсифікацій здали всіх виконавців. Усіх виконавців захистив я, і тому вони сьогодні не сидять у в’язниці”.

Заступник керівника Одеського обласного штабу Блоку Юлії Тимошенко Віталій Барвиненко вважає, що після такої заяви голови облдержадміністрації „правоохоронні органи мають з’ясувати, а хто захистив організаторів фальсифікацій у регіоні?”

Віталій Барвиненко: „Усі партії боролися з фальсифікаторами. Дуже добре, що пан Цушко зробив цю заяву саме напередодні виборів. Цим він фактично викрив те, що він робив упродовж цілого року. Фальсифікаторів слід притягнути до відповідальності. Мені шкода, що один з провідників помаранчевого табору зробив таку заяву”.

Вадим Поліщук, який представляє на Одещині партію “Реформи і порядок” висловив подив з приводу заяви обласного голови: „Ми вважали Соцпартію належною до помаранчевої команди і зацікавленою у покаранні винних у організації і виконанні фальшування виборів. Тепер стає зрозумілим, чому фальсифікатори уникнули відповідальності. Побачимо, чи не вплине така позиція голови облдержадміністрації на події під час виборів цього року?”

Водночас член Центральної виборчої комісії Валерій Шелудько запевнив, що ЦВК буде приділяти особливу увагу виборам на Одещині і обіцяв проведення у регіонах семінарів для керівного складу окружних виборчих комісій.
XS
SM
MD
LG