Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться російській компанії Вимпелком придбати українського мобільного оператора Київстар?


Тетяна Ярмощук Київ, 16 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Якщо російській компанії Вимпелком все-таки вдасться купити провідного українського оператора мобільного зв’язку Київстар, російські компанії контролюватимуть майже весь мобільний ринок України. Щоправда, аналітики кажуть, що це не вплине негативно на користувачів мобільного зв’язку України та українську економіку.

Понад п’ять мільярдів доларів США – ціна, яку пропонує заплатити за українського мобільного оператора “Київстар” російська компанія Вимпелком. Це приблизно стільки ж, як компанія Міттал Стіл заплатила за гіганта української металургії Криворіжсталь. 5 мільярдів доларів Вимпелком планує виплатити своїми акціями, рештою з запропонованої суми розрахуватися за борги Київстару. Однак, чи погодиться на це норвезькій компанії Telenor, яка володіє контрольним пакетом Київстару – невідомо.

Наразі контрольний пакет Київстару, 56,5 % належить норвезькій компанії Telenor, і ще 43,5% російській Альфа-груп. Разом з тим, ці компанії володіють акціями і Вимпелкому: понад чверть має Telenor і майже третину Альфа.

Конфлікт між Telenorом, Вимпелкомом та Альфою-груп почалася після того як менеджмент Вимпелкому спільно з Альфою пролобіювали, і всупереч статуту Вимпелкому купили Українські радіосистеми, проти чого виступав Telenor. Так, зокрема, пояснює ситуацію аналітик компанії Конкорд-капітал Олександр Паращій. Він продовжує:

“Після цього Telenor дуже обурився, подавав в різні суди і в своїх прес-релізах дуже різко критикував поведінку менеджменту Вимпелкому і поведінку Альфи. З цього випливає, що Telenor зараз, маючи солідний пакет акцій в Вимпелкомі, не може впливати на політику компанії. Стратегічними рішеннями там заправляє менеджмент Вимпелкому без відома Telenorу і Альфа-груп, яка їх підтримає. Тому ця пропозиція Вимпелкому означає, що теленор втратить свій контрольний пакет в Київстарі і не набуде контрольного пакету в Вимпелкомі тому що такий обмін акцій не дозволить отримати” – каже Олександр Паращій .

Загалом, аналітики не відкидають можливість купівлі Київстара Вимпелкомом, однак зазначають, що станеться це не скоро. Якщо ж Вимпелкому все-таки вдасться придбати Київстар, український ринок мобільного зв’язку повністю контролюватимуть російські компанії. Однак експерти – принаймні деякі - запевняють, що це не вплине негативно ні на українських користувачів мобільного зв’язку, ні на українську економіку. Олександр Сандул, аналітик компанії Фоїл Сек’юрітіз каже:

“Не зважаючи на те, що послуги надаватимуть російські компанії, їх надаване не одна компанія, а як мінімум дві. Але, я думаю, що на ринку залишиться три компанії: UMC, Вимпелком – це Київстар та Wellcome та Лайф. Таким чином конкуренція між цими компаніями забезпечить великий вибір послуг та прийнятні розцінки”.

Каже Олександр Сандул і додає:

“Для економіки це матиме позитивне значення, оскільки розвиток ринку мобільних послуг, підключення нових абонентів загалом забезпечить розвиток телекомунікаційної сфери в Україні та виручки компанії, які надають мобільний зв’язок в Україні. А це підштовхне ріст ВВП” – зазначив Олександр Сандул.

Основними гравцями мобільного ринку України наразі є Київстар, UMC, Астелінг та Українські радіосистеми. Серед них UMC, Українські радіосистеми та частина Київстару належать російським компаніям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG