Доступність посилання

ТОП новини

Французькі журналісти знімали в Україні документальний фільм про отруєння Віктора Ющенка.


Тарас Марусик Київ, 20 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Цілий тиждень у столиці України працювала знімальна група французького телеканалу М-6. Журналістів зацікавила тема отруєння Віктора Ющенка, тепер Президента України, а тоді – кандидата на цю посаду. Напередодні французи побували у Відні, у відомій клініці “Рудольффінергаус”. Всі матеріали після опрацювання виллються у сорокахвилинний документальний фільм.

Телеканал М-6 має другу за кількістю авдиторію серед приватних телеканалів Франції і спеціалізується на документальних фільмах. Одна з програм, яка виходить по неділях увечері, називається “Таємниці сучасних подій”. Цю передачу дивляться 6-7 мільйонів французів.

Журналіст Фредерік Мартен каже, що принцип цієї програми – не йти відразу за подіями, а повертатися до тих резонансних подій, в яких залишаються темні місця.

“І виявилося, що у справі з отруєнням Віктора Ющенка маємо справу з подією, подібною до тих, які ми розглядаємо в нашій передачі”.

Я запитав Фредеріка Мартена, чому він вибрав цю тему:

“Тому що вигляд Віктора Ющенка з його деформованим хворобою чи отруєнням обличчям привернув величезну увагу людей в Європі і, зокрема, у Франції. Підозри отруєння в розпалі виборчої кампанії кандидата на президентську посаду шокували багатьох у Франції. Між іншим, з цього моменту почалося зацікавлення закордонних засобів масової інформації виборами в Україні. Історія, яка схвилювала людей, досі немає завершення. Досі невідомо, принаймні у Франції, що сталося – чи справді його отруїли, адже ми чули чимало версій. Ми намагалися зрозуміти (і це нас найбільше цікавило), чи зрушила з місця за рік справа і чи стало більше відомо про цю історію”.

Відповідаючи на моє запитання, чи наблизився він до правди про отруєння Ющенка, Фредерік Мартен зазначив, що дуже складно відповісти однозначно, оскільки передача “Таємниці сучасних подій” передбачає пошук і запис головних дійових осіб тієї чи іншої історії. В рамках цієї передачі знімальна група постала перед величезною проблемою: головні дійові особи відмовляються будь-що розповідати. А кількість висунутих версій ускладнює розуміння того, що сталося:

“Ми відчули, що й сьогодні продовжуються великі маніпуляції з боку різних таборів, різних зацікавлених осіб, що робить наше завдання вельми складним. Сьогодні всі карти у цій справі змішані, тому дуже важко йти до істини. І я вже не думаю, що правда про цю справу буде коли-небудь справді викрита”.

Журналіст французького телеканалу М-6 Фредерік Мартен зізнався, що в процесі роботи в Україні найбільше його шокували дві речі: страх людей розповідати про цю історію і вплив політичних партій і навколополітичних чинників на правоохоронні органи і суди. В таких умовах важко знайти правду у справі про отруєння Віктора Ющенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG