Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Мови предків.


Київ, 21 лютого 2006 року. Майже у кожної людини, яку доля закинула в чужі краї хоч раз але стискалося сердце, коли вона чула чи то пісню чи то уривок розмови на своїй рідній мові. В Україні мешкають представники понад ста тридцяти національностей і народностей - це дані останнього перепису. Яку мову вони вважають рідною? Мову своєї національності, державу чи російську? Як зберегти кожному етносу свою мову? Про це сьогодні - у Всесвітній день рідної мови - говорять "Звуки життя" – МОВИ ПРЕДКІВ - з Надією Шерстюк.

За Конституцією, в Україні державною мовою є українська мова. Її ж під час перепису визнали рідною майже сімдесят відсотків населення. Фахівці кажуть, рідну мову найкраще прищеплювати змалечку. Як вивчають рідну мову в одній з київськиї шкіл з’ясовувала наша кореспондентка Наталія Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Мрідула Гош приїхала в Україну з Бангладешу майже десять років тому. І хоча українську вивчила вже досить непогано, рідна для неї - бенгальська мова. Елхан Нурієв - журналіст, за національністю - азербайджанець. Так само, як і бангладешка Мрідула, вільно володіє українською. А про людей, які не говорять рідною мовою, Елхан говорить так.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У багатонаціональному Львові діє майже двадцять товариств нацменшин, одна з найбільших - польська. У області мекає близько дев’ятнадцяти тисяч поляків. Вони день рідної мови відзначають - каже кореспондент Радіо Свобода у Львові Галина Терещук. Ще однією поширеною мовою в Україні є мова кримських татар. Щоправда, останнім часом місцева інтелігенція б’є на сполох, а чому - знає кореспондент Радіо Свобода у Криму Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Психолог Сергій Болтівець вважає, що мова є містком між підсвідомістю та реальністю. Це показник зрілості особистості, адже уявлення про світ сворюються як раз мовними символами, Те, що не знайшло свого висловлення залишається у підсвідомості і втрачається для пам’яті, каже він.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG