Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний мистецький проект “Модель ХХІ” Здійснюватиметься у Ніжині.


Богдана Костюк Київ, 22 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міжнародний мистецький проект “Модель ХХІ” презентовано у Ніжині, що на Чернігівщині. Його мета – сприяти розвиткові культурного життя міста, розбудові туристичної інфраструктури, надання інформації усім бажаючим про пам’ятки історії та культури, які розташовані у Ніжині і довкола міста.

У двадцять першому столітті економіка таких міст, як Ніжин, де розташовані чудові пам’ятки української історії та культури, повинна орієнтуватися на культурну і туристичну галузі. У цьому переконаний куратор проекту – керівник міжнародного центру “Демократія через культуру” Олександр Буценко:

“Проект спрямований на те, щоби, використовуючи культурні і творчі ресурси міста, весь потенціал інтелектуальний – і не лише інтелектуальний, а і людський потенціал міста – створити атмосферу творчості, створити можливість розвитку місцевої громади”.

Місцева громада Ніжина, у свою чергу, продемонструвала міжнародним експертам свій культурний і туристичний потенціал – за словами голови міського управління культури Леоніда Шагана,

“Місту буде 1200 років. МИ цю дату будемо відзначати у березні – матеріали для підтвердження цього уже є, залишилось усе оформити документально. Місто наше студентське, ми маємо державний університет, Агротехнічний інститут, Училище культури і мистецтв і Медичне училище. Маємо філію Чернігівського економічного університету. МИ маємо міський будинок культури, 5 державних бібліотек, три початкових спеціалізованих навчальних заклади – маю на увазі школи мистецтв. Місто Ніжин старовинне по своїй структурі і побудоване за старовинними проектами. У залежності від цього ми мали колись 36 церков і храмів, на сьогоднішній день нам вдалося відновити вісімнадцять церков і монастирів”.

Пам’ятки історії і культури Ніжина, згідно проекту “Модель ХХІ”, будуть внесені у культурну мапу, яка існуватиме в електронному вигляді – в інтернеті і на CD-Rom. На думку швейцарського експерта Матті Штрауба, Ніжин має хороші перспективи стати знаним туристичним центром і мистецьким осередком Чернігівщині – а з часом і України. Хоча шлях до визнання забере кілька років і вимагатиме зусиль від міської громади, - каже пан Штрауб.
XS
SM
MD
LG