Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер у вівторок відвідає з візитом Україну.


Надія Кандиба Німеччина, 27 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер відвідає у вівторок з одноденним візитом Україну. Як повідомив речник німецького зовнішньополітичного відомства Мартін Йеґер, у Києві йтиметься передусім про внутрішньополітичний розвиток напередодні парламентських виборів.

Це перший візит Франка-Вальтера Штайнмайера до України як міністра закордонних справ Німеччини. Програма його одноденної поїздки досить насичена. У Києві Штайнмайер зустрінеться з українським державним лідером Віктором Ющенком, прем”єр-міністром Юрієм Єхануровим та міністром закордонних справ Борисом Тарасюком. Крім питань двосторонніх відносин йтиметься і про внутрішньополітичний розвиток України та настрої перед парламентськими виборами. Офіційний Берлін спостерігає за подіями в Україні з дедалі більшим занепокоєнням. Як констатують німецькі політологи, необхідність проведення реформ відійшла в Україні на задній план, а колишні соратники по Помаранчевій революції остаточно пересварилися між собою в боротьбі за владу. На думку коментаторів, просування України на Захід загальмувалося, а можливо, навіть повністю зупинилося.

Експерт берлінського Фонду науки та політики Райнер Лінднер зауважив в одному зі своїх інтерв''ю:

“Справді можна дійти такого висновку. Помаранчевий рух на даний момент втратив підтримку більшості. Існують сили, які дотримуються зовсім іншого курсу, і ці сили мають своїх прихильників серед населення. Залишається тільки сподіватися, що важливі результати революції, а саме виникнення політичної нації, забезпечення прозорості при ухваленні рішень все ж таки вдасться зберегти”.

Під час візиту до Києва міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер хоче не тільки підбадьорити українців далі рухатися шляхом реформ, але також планує порушити питання євроатлантичної інтеграції України. На відміну від віце-голови Єврокомісії Ґюнтера Ферхойґена, який заперечив можливість приєднання до ЄС колишніх радянських республік, провідні німецькі політики заявляють про реальність європейської перспективи для України і готові надати їй належну підтримку. Цими днями така заява пролунала, зокрема, від заступника фракції соціал-демократів у Бундестазі Вальтера Колбова. Минулого тижня цей депутат відвідав Україну, де зустрівся з українськими політиками, що представляють різні політичні сили. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер під час свого візиту до Києва має намір поспілкуватися також з майбутньою українською елітою: у Києво-Могилянській академії він виступить з доповіддю “Німеччина, Європейський союз та Україна – партнери в Європі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG