Доступність посилання

ТОП новини

В Одеському зоопарку виявили пташиний грип.


Петро Каландирець Одеса, 27 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Влада Одеси ухвалила рішення про закриття міського зоопарку на карантин у зв”язку з виявленням у загиблих кілька днів тому птахів невисокопатогенного різновиду пташиного грипу. Про це кореспонденту Радіо „Свобода” повідомили в управлінні інформації Одеської міськради.

Таке рішення ухвалили під час терміново скликаного засідання Одеського міськвиконкому . Під час виступу на нараді начальник управління ветеринарної медицини в Одесі Павло Мельник повідомив, що проведена у Києві експертиза виявила штамм вірусу Н5, який є безпечним для людини.

Нині зоопарк закритий на карантин і продовжить свою роботу лише після комплексу заходів з профілактики, огляду і дезинфекції.

Крім цього припинена робота спеціалізованого магазину та ветеринарного пункту, розташованого на території зоопарку.

Начальник ветеринарної служби в Одеській області Іван Пустовіт в інтерв”ю радіо „Свобода” повідомив, що медичні служби та адміністрація зоопарку спільними зусиллями роблять все можливе для протидії можливому поширенню небезпечної хвороби. „ Тваринам в зоопарку у питну воду додаються імуностимулятори. Умови утримування птиці переведені у рівень карантину. Проведені усі заходи, передбачені відповідними інструкціями”.

Іван Пустовіт не виключив, щонезважаючи на оперативні дії ветеринарних служб, попередити контакти дикої перелітної і домашньої птиці на 100 % буде неможливо.

„Проводиться широка роз”яснювальна і агітаційна робота. Навіть адміністративно примушуємо закрити домашню птицю, але це не так легко. Населення попереджене листівками, повідомленнями у місцевих ЗМІ. У кожен двір ми зайшли і брали розписки, що селяни поінформовані про необхідні кроки.

Передбачити, що на 100% перелітна птиця на Одещині не контактуватиме з домашньою, я не можу. Це якщо бути до кінця відвертим. Хто може гарантувати?”,- сказав Іван Пустовіт.

Учасники засідання міськвиконкому в Одесі, тим часом ухвалили рішення про „встановлення карантинних обмежень комунальному підприємству „Одеський зоологічний парк загальнодержавного значення”.

„Підстав для занепокоєння в місті немає. Це хоча і пташиний грип, але не високопатогенний”,- наголосив у виступі перед учасниками засідання міськвиконкому начальник юридичного управління Одеського міськвиконкому Андрій Іванський.

Рішенням надзвичайного засідання міськвиконкому з резервного фонду міськвиконкому Одеському зоопарку на першочергові оздоровчі протиепідемічні заходи виділені 150 тисяч гривень.

Одеський зоопарк оголошений зоною підвищеної небезпеки захворювання на пташиний грип.
XS
SM
MD
LG