Доступність посилання

ТОП новини

Справа щодо депортації з України до Ташкенту десятьох громадян Узбекистану триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сполучені Штати Америки засудили Україну за це рішення. Натомість Служба Безпеки України заявила, що депортовані були причетні до терористичної організації “Ісламський рух Узбекистану”. Однак узбецькі політичні біженці в Україні ці звинувачення відкидають.

Служба безпеки України змінила своє бачення причини депортації з Криму до Ташкенту 10-х громадян Узбекистану. Раніше у СБУ заявляли, що депортували узбеків через те, що вони перебували на території України нелегально, і вчасно не звернулися до міграційних служб. А тепер в ефірі “5-го каналу”, речниця СБУ Марина Остапенко заявила, що видворені узбеки були причетні до терористичної організації “Ісламський рух Узбекистану”. Однак прокоментувати цю ситуацію для радіо “Свобода” пані Остапенко відмовилася.

Тим часом Сполучені Штати засудили Україну за депортацію 10 узбецьких біженців. Про це заявив представник держдепартаменту США Адам Ерелі. Він звинуватив українську владу в ігноруванні прохання Верховного комісара ООН з питань біженців не депортувати насильно людей, що шукають притулок, поки ті не пройдуть необхідні процедури. Пан Ерелі нагадав, що Україна підписала міжнародний протокол про статус біженців.

Керівник громади узбецьких політичних біженців в Україні Хаттам Хаджматов спростовує інформацію СБУ щодо причетності депортованих до “Ісламського руху Узбекистану”:

“Це абсурдні та брехливі звинувачення. Ці люди ні релігійними, ні іншими причинами не зв’язані з “Ісламським рухом Узбекистану. Коли я це почув, то дуже здивувався. Це типове сфальсифіковане узбецьке звинувачення” – зазначив Хаттам Хаджматов.

Представництво Організації Об’єднаних Націй в Україні називають заяви СБУ неправомірними. Регіональна радниця Верховного комісара ООН у справах біженців Наталія Прокопчук в інтерв’ю радіо “Свобода” заявила:

“Ніхто не має права називати людей терористами чи злочинцями, чи говорити, що вони займалися терористичною діяльністю, чи мали зв’язки з терористичними організаціями, якщо це не доведено у суді, і якщо немає вироку суду. Як нам відомо, такого вироку суду не було. А в Україні діє презумпція невинності” .

У Міністерстві закордонних справ України кореспондентці радіо “Свобода” сказали, що люди, які можуть прокоментувати цю ситуацію зайняті і сьогодні отримати коментар не вдасться.

Експерти ж зазначають, що в Узбекистані з ініціативи Іслама Карімова, всі опозиційні партії вносяться до списку радикальних ісламських угрупувань.

На лаву підсудних в Узбекистані сіли понад сто осіб, яких звинувачують у бунті в Андижані. Серед них є й правоохоронці, які на думку прокурорів, доклали недостатньо зусиль, аби перешкодити бунтівникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG