Доступність посилання

ТОП новини

США допомагає України боротися з корупцією.


Віктор Міняйло Київ,1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Корпорація з управління американським фондом “Виклики нового тисячоліття” розгляне заявку України на отримання безоплатної допомоги, націленої на боротьбу з корупцією. Про це повідомив на прес-конференції у Києві виконавчий директор програми співпраці цього фонду з пороговими країнами Кевін Саба.

За отримання коштів Україна конкуруватиме ще з 4-ма пороговими країнами - Молдовою, Киргизією, Йорданією й Індонезією, - пояснив Кевін Саба і додав, що обсяг коштів, який фонд планує виділити цього року в рамках програми боротьби з корупцією становить близько 177-ми мільйонів доларів. Він не виключив можливості розподілу цієї суми між усіма п’ятьма країнами-претендентами.

Щодо України, то за словами директора програми Фонду “Виклики нового тисячоліття”, робоча група, яку очолює заступник керівника секретаріату Президента Іван Васюник, підготувала гарні пропозиції щодо боротьби з корупцією. Кевін Саба вважає, що є всі підстави розраховувати, що ця програма буде успішною.

Він також пояснив журналістам, що саме являє собою Корпорація управління фондом “Виклики нового тисячоліття”:

“Це американська державна організація, незважаючи на те, що носить назву корпорація. І мета її створення внести певні радикальні перетворення у методи надання американської допомоги іноземним країнам”.

Кевін Саба повідомив, що правління Корпорації очолює держсекретар США Кондоліза Райс. Фонд здійснює дві програми – повна співпраця з країнами і співпраця з пороговими країнами. Минулого року бюджет фонду становив півтора мільярди доларів, а цього року бюджет збільшать до мільярда 750-ти мільйонів. На фінансування програми повної співпраці з країнами виділяється 90% коштів і 10% спрямовується на фінансування програм співпраці з пороговими країнами.

А ще Кевін Саба зазначив, що Фонд надає фінансову допомогу для організації суспільного контролю та моніторингу за доходами і витратами чиновників, для боротьби з корупцією в галузі освіти, для реалізації судової реформи, вдосконалення нормативно-правової бази в будівництві і житлово-комунальній сфері, а також для вдосконалення діяльності митної служби.

Кевін Саба запевнив, якщо Україні таки нададуть кошти для боротьби з корупцією, його фонд зробить усе можливе, щоб ці гроші не були використані корупціонерами.

До його слів можна додати заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони України Анатолія Кінаха на засіданні РНБО. Він вважає, що останнім часом в Україні відсутня цілеспрямована, системна, результативна робота з протидії корупції, в першу чергу у вищих щаблях влади.



А ще, користуючись нагодою, присутній на прес-конференції посол США в Україні Джон Гербст спростував вчорашню інформацію про, начебто, нічне обговорення по телефону питання імпічменту президента Віктора Ющенка з міністром оборони України Анатолієм Гриценком у вересні минулого року.

Джон Гербст: “Я хочу сказати, що у мене ніколи не було ні можливості, ні бажання обговорювати питання імпічменту за будь яких обставин” .

Вчора член політради партії “Батьківщина” Дмитро Чобіт на прес-конференції заявив, що лише реакції посла США зупинила оточення Юлії Тимошенко від початку підготовки процедури імпічменту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG