Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Фіалко: Україна не вступить до НАТО в 2008-му році, а зараз проводити референдум про альянс шкідливо.


Мар’яна Драч Прага, 1 березня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Опозиційний блок "Не так" заявляє, що має понад 4 з половиною мільйони підписів людей на підтримку референдуму з питань членства України в НАТО і ЄЕП. Лідер соціал-демократів (об`єднаних) Віктор Медведчук каже, що найбільше підписів зібрали на Харківщині, Дніпропетровщині і Донеччині, найменше - у Тернопільській області.

Центральна виборча комісія тепер має місяць, щоб перевірити ці документи. Проти натовського референдуму – міністр закордонних справ України. Борис Тарасюк минулої п`ятниці назвав таку ініціативу загальнонаціональною провокацією. За його словами, автори ідеї про референдум нічого не робили, перебуваючи 10 років про владі, щоб українські громадяни мали достовірну інформацію про НАТО.

Опитування громадської думки справді свідчать про те, що українці мало що знають про НАТО. Водночас добре відомо, що нині більшість громадян – проти інтеграції до альянсу.

Ініціативу проведення референдуму для радіо "Свобода" коментує український експерт із зовнішьополітичних питань Андрій Фіалко:

"Це питання зараз не на часі. Я вважаю, що воно занадто політизоване. Опозиція вирішила використати його для підняття власного іміджу. Певні помилки зробила і влада, яка шляхом деяких не дуже обережних заяв створила думку, що питання може бути вирішене в 2008-му році. Я абсолютно відповідально можу Вам сказати як експерт, що цього в 2008-му році не буде, що найбільше, на що ми можемо розраховувати, так це те, що нам особливо вагомо підморгнуть на цей раз і на цьому завершиться.

Референдум має сенс проводити, коли питання дійсно є і від нього буде залежати - так чи ні. А по-друге, коли громадська думка буде підготовлена. Ні переважна більшість прихильників, ні переважна більшість противників НАТО предметно не володіють ситуацією і проводити референдум просто шкідливо".


Міністр оборони України Анатолій Гриценко раніше казав радіо "Свобода," що активну інформаційну кампанію щодо НАТО треба проводити після виборів. Але Ви не думаєте, що це буде надто пізно, адже вірогідно після виборів буде новий уряд і невідомо, чи міністри оборони і закордонних справ підтримуватимуть швидку інтеграцію до НАТО?

"Хто б не був міністром закордонних справ і оборони, питання швидко не вирішиться. Тому це питання більш гіпотетичне. Це перша точка зору. А друга точку зору - безумовно треба враховувати громадську думку з будь-якого питання і не варто його педалювати тоді, коли громадська думка не готова. Третій момент - це те, що політик на те він і політик, що має розрізняти, де громадська думка, а де є, я б сказав, наелектризований натовп. Якщо ми можемо згадати, то якби Понтій Пілат не послухав громадської думки, то, може, вся історія людства пішла б по-іншому. А громадська думка кричала: розіпни його, розіпни. Тому я думаю, що тут треба теж бути дуже обережним і зваженим".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG