Доступність посилання

ТОП новини

Жертвою «пташиного грипу» у Європі вперше стала кішка.


Петро Кагуй Прага, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Хвороба «пташиного грипу» у Європі - загрожує не лише пернатим, але й ссавцям. Кішка, яка загинула у Німеччині, очевидно, з’їла птаха, зараженого смертельно небезпечним вірусом H5N1. Це сталося на березі Балтійського моря, на острові Рюґен, де перед цим зареєстрували загибель диких птахів від високопатогенного вірус «пташиного грипу».

Місцева влада терміново вживає запобіжних заходів. Йдеться, зокрема, про те, щоб у випадку виявлення безпритульних котів на відстані понад 200 метрів від житлових масивів їх відловлювали і знищували.

Однак, науковці звертають увагу на те, що наразі не відомо, чи може вірус «пташиного грипу» H5N1 передаватися від ссавців до людини.

Раніше, в азійських країнах вже були зареєстровані випадки загибелі від «пташиного грипу» тварин із родини котячих. Голландський експерт із «пташиного грипу» Альберт Остерхос з цього приводу повідомив:

«У Таїланді довели: що після годування диких великих котів (тигрів і леопардів) м''ясом інфікованої домашньої птиці, вони захворіли. І хвороба передавалася від одного дикого великого кота - до іншого. Ми також провели експерименти в лабораторії із домашніми котами. Виявилося, що вони також схильні до хвороби і вірус може передаватися від кота – до кота».

А щодо небезпеки можливої передачі «пташиного грипу» від кота – до людини, то, за словами експерта Альберта Остерхоса, теоретично це може статися. У будь-якому разі, він радить власникам котів оберігати і своїх тварин і самим бути обережними з ними, якщо йдеться про територію, вражену пташиним грипом.

Жертвами цієї хвороби в останні роки вже стали майже 90 людей, які заразилися через контакт із хворими птахами. А близько ста заражених осіб – вижили. І досі жодного випадку передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини – не зареєстровано. Однак, науковці б’ють на сполох, що в результаті подальшої мутації вірусу, це може статися, і реальна загроза пандемії серед людей – існує.

Тим часом, у Європі реєструють все нові спалахи «пташиного грипу», що пов’язане із початком весняного перельоту диких птахів. Однією з останніх країн, де виявлено вірус цієї хвороби, стала Швеція. Там загинули кілька диких качок. Наразі триває дослідження, чи загинули вони від небезпечного для людини вірусу штаму H5N1. Досі у цих качок підтвердили лише штам Н5.

І вже не вперше тривожні повідомлення надійшли із Греції. Цього разу зареєстрували 4-ри нових випадки загибелі диких птахів від цієї небезпечної хвороби.

«Пташиний грип» став серйозним ударом для сільського господарства Франції, яка є одним із найбільших експортерів продуктів птахівництва у Європі. Після того, як у Франції минулого тижня виявили штам вірусу H5N1 на птахофабриці, від імпорту французької пташиної продукції вже відмовилися понад 40 держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG